Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ofattbart lägga ned lönsamma Östavallsågen – motivera beslutet!

 
Sågverket i Östavall läggs ned
Visa alla artiklar

Det blev en chock för samhället, efter det att vd för Norrskog informerat om att Östavallsågen ska läggas ned. För många är beslutet ofattbart. Sågen är lönsam, stora investeringar har skett under senare år och för anställda och utomstående, inklusive ägarna till Norrskog, blev därför beslutet helt överraskande.

Vd har presenterat ett beslutsunderlag till styrelsen där han bedömer att Östavallsågen inte kommer vara lönsam i framtiden varför styrelsen godkänt en nedläggning.

Utan tillgång till materialet går det inte att bedöma beslutets saklighet. Det har under senare år genomförts stora om förändringar inom Norrskog som inte givit förväntade förbättringar, varför även detta beslut har ifrågasätts av många.

Ägarna till Norrskog har inte fått någon information inför beslutet om nedläggning av sågen, vilket i normala fall är anmärkningsvärt.

En nedläggning av Östavallsågen är i det närmaste en katastrof för många inom Ånge kommun. Det kommer uppstå stora sår i samhället om det fattas beslut som är negativt för många och som upplevs vila på osaklig grund. Ägarna och styrelsen för Norrskog har ett samhällsansvar att motivera företagets beslut på saklig grund.

Hur kan Norrskog gå vidare?

En väg framåt kan vara att styrelsen utökas med några medlemmar som ger i uppdrag till en extern konsult att belysa effekterna av de alternativa vägar som finns för att stärka båda Norrskogs och medlemmars framtid ekonomiskt.

Med tanke på konsekvensen för de många ägarna till Norrskog, Ånge kommun och anställda är det ett anständighetskrav att det presenteras ett underlag som på ett rimligt sätt motiverar vd:s nedläggningsbesked. Om det inte framkommer mycket starka skäl för nedläggning så bör styrelsen upphäva beslutet.

Göran Bergman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel