Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Offentlig sektor en stor utestängare – var ska nyanlända jobba och vem betalar?

Mer eller mindre alla medborgare talar idag om migration och flyktingar. Det talas tyvärr mycket mindre om integration.

Ska vi ha ett fungerande samhälle där så många som möjligt är självförsörjande och kan bidra med skattepengar till det offentliga, måste de som kommit till Sverige som flyktingar och deras anhöriga kunna börja arbeta.

För att kunna arbeta krävs idag utbildning. SCB har utmärkt statistik, vilken bland annat visar att medelutbildningslängden i de länder de flesta nysvenskar kommer från, är cirka sex år. Detta motsvarar mellanstadiet i vår grundskola. Det är oerhört naivt att tro att nysvenskar eller ”ursvenskar” med 6 till 9 års skolgång, kan få arbete i Sverige 2019.

Vi har fått höra att vi inte ska ha några ”enkla jobb”, då detta är nedvärderande. Vi har myndigheter i Sundsvall som kräver högskoleexamen för alla arbeten. Offentlig sektor är en av samhällets största utestängare – skäms! Var ska de nyanlända jobba? Vem ska betala för dessa arbeten?

Vad som behövs är projekt, finansierade med statliga, kommunala eller EU-pengar. Ett exempel på något som skulle fungera; Sundsvalls kommun köper tillbaka Tranviken. Projektet skulle kunna tillsätta en till två välutbildade projektledare, vilka inte är bidragsfinansierade. Projektet kan inrymma 20-30 personer, vilka får olika uppgifter vid anläggningen. Alla får ta del av mål, delmål, projektplanering, uppföljning etcetera.

All planering kan köras i bildform i gemensam lokal. Språköversättning behövs inte när en projektledare använder bilder och pekar och talar svenska i utbildningssyfte. Detta kan kommunen börja planera i augusti 2019 för att kunna köra igång våren 2020. Arbetet kan börja redan innan nästa vinters snö är borta.

Ett annat projekt skulle kunna vara att underhålla och förfina våra elljusspår, då många lider brist av underhåll. En kompetent projektledare och utbildning i användning av röjsåg eller motorsåg. Kommunen skulle kunna köpa utbildning av Skogsstyrelsen. Fyllnadsmassor, bark och annat finns det tillgång av. Dikestrummor behöver bytas, dikning behövs på flera ställen, etcetera.

Frågan är; varför tar inte staten och kommun tag i integrationsarbetet ”på riktigt”? Att staten inte kört igång ett nytt kunskapslyft, denna gång för nyanlända, är helt oförsvarligt och på gränsen till pinsamt.

Skattebetalare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel