Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Offentlig upphandling ska bidra till miljömålen

Förra månaden kom en för vår del av landet viktig forskningsrapport. Där visade det sig att skog som under långa mätserier har haft ett upptag av koldioxid, plötsligt har övergått till att släppa ut mer än träden tar upp.

Detta visar hur svårt det är att förstå komplexa ekologiska sammanhang. Det gör att det är än mer angeläget att utveckla vår kunskap så att vi fattar rätt beslut på lång sikt.

Samma synsätt gäller förstås allt med potentiell miljöpåverkan. Och det är i den andan vi Liberaler driver kravet att Sundsvalls kommun ska ställa krav på livscykelanalyser (LCA) i vår upphandling. Inte för att LCA nödvändigtvis är lätt, utan för att det är rätt verktyg för den som på djupet vill ta ett så effektivt beslut kring miljö- och klimatpåverkan som möjligt.

För vill du veta den verkliga miljöpåverkan av dina inköp, då måste du också titta på allt som händer före och efter att din nya mobiltelefon började användas. Ett beprövat sätt att ta fram underlag för att belysa sådana aspekter är livscykelanalyser (LCA) som både kan beskriva miljöprestanda under en produkts hela livscykel och ge underlag för miljöbedömning av cirkulära materialflöden.

Som det är idag så klarar vi inte generationsmålet för miljö och klimat, det övergripande målet som visar inriktningen för Sveriges framtida miljöpolitik. Målet ger vägledning om de värden som ska skyddas och den omställning av samhället som behöver ske inom en generation för att nå våra miljömål. En viktig faktor för att nå målet är då att varor och tjänster ska orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

Utsläppen av växthusgaser orsakade av svensk konsumtion speglar denna negativa utveckling. Ska vi nå klimatmålen, då måste utsläppen minska med 5–8 procent. Varje år! Då vore det bra att ha verktyget LCA med i våra inköp här i kommunen. Då skulle vi kunna får tydliga svar på frågor som "är det störst miljö- och klimatnytta med att minska upphandlingen av alla köttprodukter eller att sluta använda mjölk och ost vid matlagning och servering inom våra verksamheter?" eller "är flygimporterade tomater klimatmässigt sämre än växthusodlade tomater från Härnösand?". Detta som ett exempel på vad livscykelanalyser kan ge tydliga svar på. Och för er som vill veta – ost är klimatmässigt sämre än fläskkött och kyckling.

Vår konsumtion av importerade varor orsakar utsläpp i andra länder. Enligt Naturvårdsverket förorsakar vår konsumtion i Sverige dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser utanför Sverige som de inhemska utsläppen, en i stort sett konstant ökning från sådan konsumtion sedan början av 1990-talet. Naturligtvis borde vi titta på hela värdekedjan när vi fattar beslut om upphandling. Utan LCA så kan detta inte göras.

De partier som nu i kommunfullmäktige röstade för ett avslag på vårt förslag borde alla Sundsvallsbor nu kunna förvänta sig besked om vad ni står för som alternativ. Klockan tickar…

Stefan Falk, gruppledare för Liberalerna i Sundsvalls kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel