Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Offentliga aktörer: Nu rustar vi för att möta näringslivets utmaningar – tillsammans kan vi gå stärkta ur krisen

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Mitt i den hälsokris som smittspridningen av det nya coronaviruset innebär för vårt land så befinner vi oss även i en ekonomisk kris. Näringslivets förutsättningar har ställts på ända och situationen är tuff för många företag.

Precis som regeringen nu beslutar om olika stödpaket för att lindra de ekonomiska effekterna arbetar vi, offentliga aktörer i Västernorrland, för högtryck för att hitta lösningar som på bästa sätt kan mildra effekten av den kris vi befinner oss i, både utifrån näringslivsperspektivet och utifrån våra organisationers övriga uppdrag.

Vi som ansvarar för och arbetar med näringslivsfrågor i kommunerna och regionen samverkar kontinuerligt i många utvecklingsfrågor. Nu när vårt samhälle står inför större utmaningar än vanligt konstaterar vi att vi är som starkast när vi arbetar tillsammans och vi ser att vi kan göra mer med gemensamma resurser. Vi fokuserar nu på långsiktigt hållbara åtgärder, sådant som både kan lindra effekterna här och nu, men även bidra till att stärka företagen på sikt.

Vi har redan vidtagit en hel del åtgärder. Företag har exempelvis fått betalningsanstånd på kostnader, generösa och tidigarelagda tillstånd för uteserveringar, konsulttjänster inom affärsutveckling, informationsspridning och informationsinhämtning om läget, framflyttad tillsyn, prioriterar utbetalningar och mycket annat.

Vi snabbutreder även nya erbjudanden inom företagsstöd, flyttar fram istället för att boka av arrangemang och andra erbjudanden för företagare. På våra hemsidor finns mer information.

I det här krisläget bygger vi inte upp nya samarbetsstrukturer, utan bygger vidare på det vi har upparbetat under många år. Vi har exempelvis ett starkt Almibolag i länet, där Region Västernorrland som ägare varit med och skapat kapacitet för att hantera krissituationer och som nu fått förstärkta uppdrag att stödja företagen i länet.

Vi har den regionala inkubatorn Bizmaker som finansieras av länets kommuner, Region Västernorrland och Tillväxtverket och som ställer om sin verksamhet för att kunna möta de nya behov som uppstår i regionens näringsliv.

Vi har två destinationer, Destination Höga Kusten och Destination Sundsvall, som nu genom den struktur som byggts upp, på bästa sätt arbetar för att möta besöksnäringens utmaningar och behov.

Västernorrland har över 18 000 företag i olika storlekar och vi är beroende av att de är friska och starka. Vi behöver nu se nya möjligheter i det som nu känns svårt, att se möjligheter för företag att kompetensutveckla och att ställa om för att satsa sig ur krisen. Vägen är lång men vi samverkar för att tillsammans med näringslivet i länet mildra de omedelbara effekterna och på sikt kunna gå stärkta ur krisen.

Maria Lidgren, tillväxtchef Region Västernorrland

Susanne Königson, tillväxtchef Kramfors

Mats Gustafsson, näringslivschef Ånge

Petra Forsström, näringslivschef Härnösand

Fredrik Holmgren, näringslivschef Örnsköldsvik

Thomas Östlund, näringslivschef Sollefteå

Christian Söderberg, näringslivschef Timrå

Eva Nyh Hederberg, vd Näringslivsbolaget Sundsvall

Karin Frejarö, enhetschef Länsstyrelsen Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel