Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ogenomtänkt förslag om hälsocentraler – vårdköerna kommer att öka

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Primärvården har genomgått en stor omvandling de senaste årtiondena. Från att ha ett avgränsat uppdrag har nu de sjukhusbundna klinikerna lagt över allt mer av de arbetsuppgifter som förr sköttes på mottagningar på sjukhusen till primärvården, som tros ha outsinliga resurser att omhänderta patienter.

Denna förskjutning av uppdragsansvar har medfört att arbetsbördan ökat i takt med att färre doktorer väljer primärvården som arbetsfält. I primärvården arbetas det allt mer intensivt än förut samtidigt som den psykiska ohälsan ökar i samhället och antalet personer över 65 år blir fler. Man får lägga det förebyggande hälsoarbetet åt sidan för att möta den allt större tillströmningen av patienter.

Att i ett sådant läge föreslå att hälsocentralerna i Liden och Stöde görs om till filialer och att hälsocentralen Nacksta läggs ner ter sig ej genomtänkt. Man borde hellre se över andra sätt att spara pengar för Region Västernorrland.

Antalet patienter är detsamma och vart ska de ta vägen? Det blir knappast någon avlastning för de hälsocentraler och privata vårdcentraler som är i drift efter denna omstrukturering. Det hela medför längre köer till att få komma till primärvården samt kommer att rikta om strömmarna av vårdsökande till akutmottagning och primärvårdsjour.

"Den nära vården, inte minst våra vårdcentraler, ska finnas där när man behöver den. Svensk sjukvård är inne i en viktig förändringsprocess där primärvården förstärks", skrev socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande i somras.

Ska man i ett sådant läge välja att nedrusta istället för att förstärka primärvården?

Det går snabbt att bryta ner en fungerande organisation, men det tar år att bygga upp den.

Tänk långsiktigt – ej kortsiktigt!

Medborgare och skattebetalare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel