Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ökad psykisk ohälsa en sidoeffekt av corona – var uppmärksam på din medmänniska

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Vi är nog många som följer utvecklingen av covid-19 och hur det påverkar våra riskgrupper och vår ekonomi.

Något som vi kanske inte tänker lika mycket på i denna kris är alla sidoeffekter det får på människor som redan innan mår dåligt.

Sjukvården är ansträngd och när någon med psykisk ohälsa vill ha råd och stöd, finns resurserna, och hur gör man i så fall?

Vi reagerar alla olika på den psykiska påfrestningen och den stress som denna kris innebär. Att redan innan vara skör innebär att vi andra måste vara extra lyhörda.

Vi måste förstå att denna extrema situation påverkar människor som redan mår dåligt ännu mer. Därför behövs kreativitet och utåtriktad verksamhet från region och kommun, med tentakler ute för att fånga upp de som mår extra dåligt under denna extrema situation.

Kanske behövs det att de som redan är kända av psykiatrin följs upp lite extra under en tid framöver, och vi behöver ha en extra beredskap även för den mentala hälsan.

Våld i hemmet ökar under tider då människor förväntas hålla sig hemma, då inte ens jobbet kan bli en tillflyktsort. Systembolaget rapporterar ökad försäljning och vi vet att alkohol många gånger är den utlösande faktorn för våld i nära relation. Vi får inte blunda för att barn i otrygga familjer med fysisk och psykiskt våld far extra illa när isolering i form av "social distance" råder och där behöver vi alla vara extra vaksamma.

Medmänsklighet och hjälpsamhet har varit den positiva sidoeffekten av covid-19 när det gäller att ställa upp med material, handla, hjälpas åt med praktiska saker, men vi får inte glömma att det finns en sida som vi inte så ofta pratar om. Ökad psykisk ohälsa vid isolering och svårigheter att prioriteras i vården när nästan all fokus ligger på fysisk sjukdom i form av covid-19.

Var uppmärksam på din medmänniska även när det gäller social och mental hälsa i spåret av corona.

Catrin Eliasson (L), ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel