Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oklarheter i ansvars- och säkerhetsfrågan stoppar badbryggor i Hamstasjön

Replik på insändaren "Värna Timråborna – låt oss få tillbaka badbryggan vid Hamstasjön".

Signaturen ”Besviken Laggarbergsbo” saknar badbryggorna vid Hamstasjön. Det gör jag och min familj också. Vi bor i den delen av kommunen och besöker ofta denna badplats.

Skribenten uttrycker besvikelse över att kommunen inte tar ansvar för att det finns badbryggor där. Enligt denne kan det inte vara förenat med någon ”…enorm kostnad” att sätta ut bryggor i sjön. Och det är ju i sig sant, även om det inte är gratis. Men nu är det inte kostnadsfrågan som är huvudanledningen till att bryggorna inte har satts ut, utan det är säkerhets- och ansvarsfrågan.

I dagsläget är det oklart vilket ansvar kommunen har om någon skadar sig eller förolyckas i anslutning till ”kommunala badbryggor”. För några år sedan dömdes Skellefteå kommun, som ansvarade för liknande badanläggningar, som ansvarig för en olycka som skedde på en sådan. Efter den domen har många kommuner tagit bort badbryggorna från sina badplatser.

Mot den bakgrunden har även Timrå kommun efterhand tagit bort badbryggor som är i dåligt skick, och därför togs den vid Hamstasjön bort inför sommaren.

Jag tycker det är rimligt att kommunen, själv eller i samarbete med olika föreningar, ser till att det finns ett antal ordnade badplatser, gärna med badbryggor. Badplatsen vid Hamstasjön skulle kunna vara en av dessa. Men för att det ska bli möjligt krävs det att vi går till botten med ansvars- och säkerhetsfrågan, något som påbörjats.

Kommunen måste få klarhet i vilka säkerhetsåtgärder på och kring en badplats som anses tillräckliga för att vi ska fullgöra vårt ansvar. Därefter måste vi ta ställning till om kommunen klarar av ett sådant åtagande.

Slutligen behöver kommunfullmäktige tilldela kultur- och tekniknämnden de medel som behövs för detta. Även om det inte innebär enorma kostnader betyder det i alla fall ökade utgifter för kommunen, och kommunens ekonomi är som bekant ansträngd.

Hur som helst, vi arbetar vidare med frågan.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande, Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel