Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oklarheter om Allsta skola – önskar en trovärdig analys av ekonomiska konsekvenser vid en nedläggning

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Jag skulle vilja ställa en fråga till den politiska majoriteten angående deras debattartikel "Tuffa besparingar – inget lätt beslut men nödvändigt" i ST 14 april.

Hur kan det vara att ta ansvar för ekonomin och välfärden att fatta ett nedläggningsbeslut och hävda att det är en nödvändig besparing utan att först ta reda på om beslutet ens leder till en besparing för kommunen?

I underlaget som togs fram inför nämndens beslut och som finns på kommunens hemsida beräknas anmärkningsvärt nog inte vad besparingen skulle bli vid en nedläggning av Allsta skola. Ändå har summan 5 miljoner dykt upp i ST om och om igen, även där kommunens tjänstemän deltar i artikeln. Är det denna summa den politiska majoriteten förväntar sig att spara? Var kommer denna summa ifrån? Det finns flera skäl att betvivla den.

Det jag kan hitta i underlaget är att Allsta skola i dag kostar 7 miljoner kr och att införliva eleverna i S:t Olof kostar cirka 2 miljoner, beroende på hur många elever som väljer att stanna i den kommunala tilldelade skolan. Men sen slutar analysen. Det finns ingen diskussion om vad som händer om en del elever istället väljer friskola (en ökad friskolekostnad på 0–4,5 miljoner för kommunen).

I underlaget tas inte heller upp extra kostnader för de 10–20 förskoleplatser som i dag finns i Allsta skolas lokaler och som förloras vid en nedläggning. Det faktum att det är 70 och inte 57 barn i Allsta skola i dagsläget nämns inte alls.

I underlaget tas inte heller upp kostnaden för det faktum att kommunen fortfarande skulle stå med en tom skolbyggnad. Där pratar vi tomma stolar!

Jag skulle vilja se en trovärdig analys av de ekonomiska konsekvenserna av en nedläggning av Allsta skola. Där det även diskuteras minskad attraktivitet för inflyttning och hemvändning och därmed förlorade skatteintäkter.

När det gjorts finns förutsättningar för att ta ett ekonomiskt ansvarstagande beslut i frågan om ja eller nej till nedläggning.

En som känner förtroendet för politik och kommun rämna inom sig

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel