Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Okunniga politiker och byråkrater vill detaljstyra människors livsstil – policyn om tobaksfri region bör uppdateras

En snusande busschaufför är en man med glatt humör!

Är det en politisk fråga huruvida en busschaufför i länstrafiken eller en IT-tekniker i kommunhuset har portionssnus under läppen? Tydligen, i alla fall om vi ska ta Region Västernorrlands policy för en tobaksfri region på allvar. I den står nämligen att läsa att snuskonsumtion inte är önskvärt på regionens arbetsplatser.

Detta är ännu ett exempel på hur förment välmenande men okunniga politiker och byråkrater vill detaljstyra människors livsstil utan någon påvisbar nytta. Man kan tycka att det är futtigt. Men det finns faktiskt två problem som denna policy missar, en principiell och en hälsoeffekt.

Den principiella delen handlar om bristande respekt. Genom att Region Västernorrland som arbetsgivare uttrycker vad som är ”önskvärt”, överskrids en gräns för personalens integritet. Lika lite som det är ”önskvärt” att tala om för de anställda om de tar mjölk till kaffet eller vad de har i matlådan, bör Region Västernorrland moralisera över deras eventuella snuskonsumtion.

Det finns tillfällen då det inte passar sig att ta en snus. Ska man utföra en operation på en patient bör man inte ha kramat lössnus dessförinnan. Här litar jag till skillnad från Region Västernorrland på sunt förnuft och på förmågan för de enskilda arbetsplatserna att sätta upp helt rimliga regelverk. Men i ordet ”önskvärt” finns något fundamentalt nedvärderande, ett fint sätt att säga att man ser ned på vuxna människors förmåga att göra egna val som inte påverkar någon annan.

Rökning förbjuds enligt policyn i regionens verksamheter. Det går att ha synpunkter även på det, men genom att också inkludera snus i listan över icke-önskvärda beteenden missar också Region Västernorrland den enorma skillnad i hälsopåverkan som finns mellan rökning och snus. Medan den som drar i sig förbränningsrök i lungorna utsätter sig för hälsorisker, kan den som snusar göra det i trygg förvissning om att det inte finns några kända exempel på personer som avlidit till följd av snusanvändning.

Rökaren vill alltså ha nikotin, men riskerar sin hälsa genom att använda det skadligaste sättet att få det. Genom att likställa rökning med snus eller e-cigaretter har politikerna visat att de inte förstår skillnaden och inte heller bryr sig om människors hälsa.

Det rimliga vore att Region Västernorrland uppdaterar sin policy och slår fast att det finns situationer där människor inte bör ha något i munnen, men i övrigt våga lita på sina medarbetares sunda förnuft. Kan detta sedan kompletteras med information om hälsovinster vid rökslut, även vid andra typer av nikotinbruk, så kan respekten för andra människor stärkas samtidigt som hälsan kan förbättras.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även:

► [+] Regionen skärper reglerna för rökare – "Det här var ett positivt beslut"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel