Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Olyckligt att klimatfrågan används för att motivera avverkning – SCA borde veta att skog binder mer kol än den släpper ut

ST rapporterade 3/3 om SCA:s klimatredovisning. Det är klokt att våra företag genomför analyser över sin klimatpåverkan även om det är mycket komplicerat då en lång rad antaganden alltid ligger bakom denna typ av analyser.

Skogen kan givetvis definieras som en förnyelsebar resurs och kan tillhandahålla fossilfria material för olika applikationer samt fossilfri energi.

Det behövs dock ingående analyser för att avgöra vilken total klimatpåverkan som erhålles över den tidshorisont Parisavtalet anger för att minska den globala uppvärmningen, nämligen 20–30 år. Med fokus på denna tidshorisont är det ingalunda givet att ”förnyelsebart” går att använda som generellt begrepp när det gäller biomassa, ett träd tar ju dessvärre relativt lång tid på sig att binda samma mängd kol som avgår vid förbränning.

Vid Mittuniversitetet bedriver vi forskning som bidrar med pusselbitar till denna viktiga fråga. Det som är helt avgörande är att skogen fortsatt binder minst lika mycket koldioxid som idag, gärna mer. Risken är annars stor för att en ökad avverkningstakt får negativa effekter på halten av växthusgaser i atmosfären. Omställningen till biobränslen utgör ett tydligt exempel på detta, då den mängd koldioxid som släpps ut vid förbränning av träbaserade bränslen är avsevärt högre än för motsvarande mängd energi från fossila bränslen.

Att använda restprodukter från skogsindustrin kan vara positivt, men bygger ändå på att den växande volymen i skogen inte minskar. Vi förutsätter att denna kunskap finns med i SCA:s klimatanalyser.

Oavsett kvalitén i analysen så reagerar vi dock starkt mot det uttalande som SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt gör i artikeln ”Om vi inte avverkar så dör skogen av och ruttnar. Då försvinner den bundna koldioxiden upp i luften utan nytta”.

Detta är inte sant. En skog binder mer kol än den släpper ut under många hundra år och långt, långt efter den ålder när skogen avverkas i dag. Detta finns väl belagt i den vetenskapliga litteraturen och det vet rimligen SCA om.

Det är olyckligt om klimatfrågan används för att motivera avverkning av den lilla rest av gamla skogar som vi har kvar. Dessa har andra värden som inte ska glömmas bort i sammanhanget och utgör inte på något sätt ett problem beträffande klimatets utveckling.

Forskare i Naturvetenskap och Hållbar utveckling vid Mittuniversitetet:

Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi

Dan Bylund, professor i analytisk kemi

Erik Hedenström, professor i organisk kemi

Torbjörn Skytt, licenciat i ekotenik

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel