Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Om det är svårare att driva företag på landsbygden – varför gynna just små bryggerier?

Gustav Ericsson saknar sakliga argument i sin ledare om gårdsförsäljning.

Han skriver att det inte är lätt driva ett mindre bryggeri. Det är överhuvudtaget svårt att driva ett mindre företag och borde väl vara så om man framställer en så för hälsan tvivelaktig produkt som öl. ”Framför allt inte på landsbygden”, skriver han vidare. Inte så konstigt, eftersom där pågår produktionen längre från de stora konsumentgrupperna. Om det är svårare att driva företag på landsbygden, varför gynna just små bryggerier? Då känns centerns förslag att höja grundavdraget i landsbygdskommuner mer rättvist.

Det verkar också som att Gustav Ericsson tycker att det finns ett egenvärde i att köpa ölet på bryggeriet i stället för på Systembolaget. Det kan väl inte vara någon skillnad på smaken? Det verkar inte heller så klimatsmart att varje konsument åker ut på landsbygden för att köpa sin veckoranson.

Vidare menar Gustav Ericsson att man ska sänka skatten för små bryggerier. Produktion av alla möjliga varor förefaller att gynnas om den sker i större skala än i mindre. Varför skulle man gynna just småbryggerier? Varför inte sänka skatten för småjordbruk och småindustri? När det gäller öl vore det väl rimligare om ett litet bryggeri konkurrerar med bättre smak i stället för lägre skatt?

Finns det en fara i att, enligt Gustav Ericssons vision, allt fler har sin utkomst i produktion som lever på andras alkoholberoende?

Eftersom alkoholkonsumtionen sjunker bland yngre människor så sker det antagligen en utarmning av svensk dryckeskultur. Svensk dryckeskultur, är det supa och slåss? Det finns ett starkt samband mellan misshandel och alkohol och även ett linjärt samband mellan alkoholkonsumtion och alkoholskador. Ur den synpunkten känns det helt fel att med sänkt skatt hålla den svenska dryckeskulturen under armarna.

Per Sundin, IOGT-NTO i Backsjö

SVAR DIREKT:

Jag förstår att Per Sundin kanske inte är en lika frekvent besökare hos Systembolaget som jag är. Men då kan jag berätta att hyllmeter efter hyllmeter fylls av billiga ölsorter från framför allt USA, Tyskland, Tjeckien och Danmark. Även de svenska massproducenterna tar en del kvadratmeter i anspråk, medan de lokala mikrobryggerierna är lätträknade på hyllan om de ens tar sig över Systembolagets höga trösklar.

Sundin frågar efter egenvärdet i att köpa direkt hos bryggeriet. Ja, för många bryggerier skulle det bli just deras enda chans till försäljning. IOGT-NTO verkar förknippa svensk dryckeskultur med att supa och slåss. Det är vi få andra som gör i dag. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att allt färre dricker. Och vi som värnar vårt lands rika mat- och dryckeshistoria – där vi sätter fokus på lokalproducerade råvaror och produkter av hög kvalitet – vi hoppas så klart att mikrobryggeritrenden håller i sig och blir en självklar del av dryckeskulturen.

Gustav Ericsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel