Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om missbruk och beroende

Kanske sätter insändaren ”Brev från en beroende” fart på en debatt som hittills saknats inom Sundsvalls kommun.

Insändarskribenten tar upp en mycket viktig synpunkt, nämligen att det är skillnad på missbruk och beroende. Diagnosmanualen DSM IV gör en tydlig åtskillnad på dessa två begrepp som tyvärr oftast används som synonymt.

För att ta alkohol som exempel, innebär ett bruk i dessa sammanhang att man har ett normalt socialt dryckesmönster medan missbruk innebär ett överintag vid ett eller flera tillfällen. Medan missbruk är kopplat till bestämda situationer eller perioder i livet, innebär ett beroende av alkohol att förändringar har skett i hjärnan. Detta gäller oavsett vilken drog man blir beroende av. Ett beroende tar tid att utveckla och de förändringar främst i hjärnans belöningssystem som sker, försvinner inte bara för att drogen försvinner ur personens liv.

Den korttidsbehandling som oftast ges mot drogberoende, tar bara sikte på den fysiska abstinensen och inte på det långvariga beroendet.

Det skulle ligga i allas intresse att socialtjänst, behandlingshem och terapeuter inom missbruksvården anammar mer av den hjärnforskning som de senaste åren gjort stora framsteg inom just beroendelära.

Kommunen behöver satsa på olika behandlingsalternativ där fokus för missbruk bör vara på bakomliggande psykologiska faktorer medan personer med ett utvecklat beroende i första hand behöver medicinsk hjälp.

Nina Åkerstedt

Kursansvarig för behandlingsassistentutbildningen

Sundsvalls Folkhögskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel