Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Omfattande fusk i byggbranschen – se upp för oseriösa företag

Sommaren är en tid för vila och lata dagar på stranden. Men för många är det också en möjlighet att ta tag i det där byggprojektet. Kanske borde altanen byggas ut, huset målas om eller fönster bytas.

I coronapandemins spår har intresset för fritidshus ökat lavinartat, inte minst här i Sundsvall och Västernorrlands län. Det medför ett ökat behov av att få tag på hantverkare. Tyvärr plågas vår bransch av utnyttjande, låglönekonkurrens och oseriösa arbetsgivare, något som också kan drabba dig som kund.

När tidningen Byggnadsarbetaren nyligen granskade de populära offerttjänsterna blev resultatet nedslående. Sju av de nio byggföretagen som hörde av sig betalade olagligt lite skatt, eller ingen skatt alls, för sina anställda. Flera ljög om att deras företag hade kollektivavtal. Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten där vapen, droger och människohandel utgör övriga inkomstkällor. Man har inte kollektivavtal och följer inte lagstiftningen, skatter som ska finansiera den gemensamma välfärden betalas inte. Så jag tror inte att någon vill göra affärer med den typen av företag, oavsett hur lågt priset på fakturan blir.

Byggnads kommer fortsätta att med alla fackliga medel bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens. Varje dag, år ut och år in. Det ska kosta att försöka runda våra kollektivavtal. Men du som beställare har också ett stort ansvar. Kontrollera de företag du anlitar, även om det sker genom en offerttjänst som påstår sig granska sina anslutna bolag. På Byggnads.se/kollektivavtalskollen kan du snabbt kolla upp om ett bolag har kollektivavtal eller inte.

Låt inte dina pengar hamna i fickorna på kriminella. Se till att du anlitar yrkesskickliga hantverkare som arbetar under bra villkor och betalar skatt i Sverige. Då får du ett professionellt utfört arbete och dina hantverkare skälig lön och schysta villkor.

Jim Sundelin, ordförande Byggnads region MellanNorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel