Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Onödig ”corona-slalom” på promenaden – reglerna har tydligen inte nått Sundsvall

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

För cirka två år sedan trädde de nya lagreglerna för gående och cyklister i kraft. De innebär att man på gemensam gång- och cykelbana alltid ska gå till vänster för att av säkerhetsskäl kunna möta cyklister. På renodlade gångbanor håller man dock till höger.

Dessa regler har tydligen inte nått Sundsvall då ungefär hälften går på fel sida. I Solna och Täby där jag också promenerar en del hör det till undantagen att gående och cyklister inte följer de trafikregler som gäller.

Varför är det så här i Sundsvall? Jag har svårt att tro att det har att göra med  de boendes intelligens eller en vilja att bryta mot lagregler och därför blir det svårbegripligt för mig att vilja krångla till det i onödan. Kanhända har kommunen varit för defensiv i sin information om dessa regler?

I dessa coronatider är det till ännu större fördel om alla går och cyklar efter de regler som finns. Som person i riskgruppen innebär en vandring i Sundsvall med omnejd ett evigt slalomgående för att distansera sig på ett riktigt sätt. Till yttermera visso ser man ofta gående på cykelbanor. Dumt att riskera skador för sig och cyklist helt i onödan.

Cyklister? Ja, tyvärr är det alltför ofta de cyklar på renodlade gångbanor. Ett bra exempel på dåligt beteende är strandpromenaden vid Norra kajen där det ständigt är cyklister. Låt oss bli bättre. Vi tjänar alla på det.

Påtvingad  ”slalomgående ” i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel