Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Önskan till kommunfullmäktige inför röstningen om logistikparken

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

Till kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun!

Tiderna har ändrats och kraven på samarbete, kostnadseffektivitet och krisberedskap har ökat. Trots det planeras logistikparken att genomföras till en kostnad över 700 miljoner, trots lågkonjunktur och ekonomisk kris efter covid-19. Enligt beräkning kommer den att betala sig till 2057.

Vi har inte fått några tydliga besked hur det kommer att betalas, vad som kommer att skäras ner eller hur kommunfullmäktige ser på övriga risker de kommande åren. Det ger intryck av önsketänkande och väcker många frågor.

Enligt regeringen ska Sverige ställa om till fossilfri användning 2045. Hur ser den detaljerade planen och kostnadsberäkningen ut för det, med god omsorg om medborgarna? En logistikpark räcker inte.

Hur ser er ekonomiska krisberedskap ut för den ökade risk för skogsbränder som MSB varnar för? Klimatet har blivit varmare och torrare och risken för skogsbränder kommer med all sannolikhet att öka. 

Hur kommer ni ha råd med den självklara förbättringen av äldrevård som covid-19 visat att vi behöver?

Hur ser er bedömning ut av ökad social oro och ekonomiska svårigheter i samband med en global lågkonjunktur? Hur ser er planering ut för det?

Hur mycket tänker ni att skogsavverkningen ska öka för att logistikparken ska löna sig? Hur ser er bedömning av ett hållbart skogsbruk ut? Det blir mer och mer tydligt att avverkningen av skogen är komplicerad och att ett ohållbart skogsbruk aldrig är lönsamt i längden. Så tala om för oss hur det kommer att gå till.

Vi vet att ni vill ha en fungerande kommun och vill göra gott, så jag och många med mig önskar att ni under kommunfullmäktiges röstning om logistikparken verkligen tänker självständigt; har jag den kunskap jag behöver för att kunna rösta ja till ett projekt av den här kostnaden.

Elisabeth Lehman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel