Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Öppna förskolan – en väg in i samhället för utrikes födda kvinnor

Varje torsdag går Leah till öppna förskolan med sin tio månader gamla bebis. Då är det undervisning i svenska. Och hon vill lära sig svenska. Hon vet att språket är den viktigaste nyckeln för ”att bli svensk”. Hon ska försöka gå dit en tisdag också. Då är en studievägledare från kommunen där. Och Leah vill studera när hennes bebis börjar på förskolan.

Berättelser som ovan äger rum varje vecka i Sverige. En kartläggning gjord av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, visar att allt fler kommuner erbjuder öppen förskola med riktade integrationsinsatser, ofta språkstöd men också samhällsinformation.

Potentialen till utveckling är stor. 200 av landets kommuner har öppna förskolor, varav tre i Västernorrlands län. I drygt 100 kommuner pågår redan språkundervisning eller andra integrationsinsatser. Det innebär stora vinster för individ och samhälle.

Undersökningar visar att utrikes födda kvinnor arbetar i lägre grad än såväl utrikes födda män som personer födda i Sverige. Den öppna förskolan har bättre möjligheter att nå dessa kvinnor än många andra verksamheter.

I många kommuner samverkar den öppna förskolan med mödravårds- och barnavårdscentralen, socialtjänsten, förskolan och ideella föreningar. Det är bra. Nästa steg är att göra som allt fler öppna förskolor – att få in undervisning i svenska i verksamheten. Språket är ju nyckeln till delaktighet i samhället.

Genom att anpassa verksamheten till de som bor i närområdet kan öppna förskolan bli en väg in i samhället för en stor grupp som annars riskerar att isoleras. För att lyckas är det centralt att den öppna förskolan ses som en resurs av kommunens politiker och tjänstemän. Det säkrar en långsiktig och uthållig verksamhet.

Sedan ett drygt år driver SKL satsningen Öppen förskola för språk och integration. Målet är att påskynda etableringen för utrikes födda kvinnor och öka deltagandet i förskolan. Satsningen är en överenskommelse med regeringen. Vi ser att potentialen att utveckla verksamheten är stor.

Leah vill mer än att lära sig svenska. Hon vill studera och sedan arbeta. Hon vill att hon och hennes familj ska bli en del i det svenska samhället. Den öppna förskolan kan vara ett viktigt steg på vägen.

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel