Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oppositionen i Sundsvall: Majoriteten har tappat kontrollen – invånarna förtjänar en budget i balans

Sundsvalls kommun visar återigen ett minusresultat på över hundra miljoner kronor. De två största nämnderna, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden (numera vård- och omsorgsnämnden), gör ett minusresultat på 121 miljoner kronor respektive 212 miljoner kronor.

I ett långsiktigt perspektiv är hissnande underskott och en god kommunal service till medborgarna en omöjlig ekvation.

Den plan som initierats för att effektivisera den kommunala verksamheten med 300 miljoner kronor var och är fortfarande en välkomnad åtgärd från oss inom oppositionen. Däremot så är det uppenbart att majoriteten, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, inte leder kommunen mot de effektiviseringsåtgärder en kommun som två år i rad presenterat underskott på över 100 miljoner kronor så väl behöver.

Redan vid projektplanen för de nödvändiga besparingarna valde man att exkludera konkurrensutsättning inom området vård och omsorg, vilket i praktiken innebär en förlängning av den politik som förts de senaste fem åren. När man borde agera för att stabilisera kommunens ekonomiska resultat väljer man istället att försvara den socialdemokratiska partilinjen.

Oppositionen bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har under hela mandatperioden lagt fram förslag på och efterfrågat från majoriteten konkreta och hållbara lösningar som inte bara bryter ineffektivitetstrenden kortsiktigt, utan framför allt bryter dessa långsiktigt. Detta har framför allt påtalats i de nämnder som berör de områden som står för de största underskotten: skola, vård och omsorg, där ungdomsrådgivningen är det senaste beslutet i raden av förändringar som genomförts utan en ordentlig konsekvensanalys eller långsiktighetsperspektiv.

Majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen har tappat kontrollen. Medborgare och medarbetare behöver ett ledarskap som agerar ansvarsfullt – inte ett ledarskap som gång på gång tvingas till besparingar och kortsiktiga lösningar.

Sveriges kommuner och regioner står generellt inför stora utmaningar med en ekonomisk avmattning och ökade kostnadsåtaganden. Den verklighetsbeskrivningen i kombination med hissnande underskott visar klart att förutsättningarna för Sundsvall kunde varit bättre.

För att vända resultatet krävs en bredare effektivisering av den kommunala verksamheten och ett tydligare fokus på dess kärnuppgifter. Det kräver även att man höjer blicken och tar inspiration från de goda exemplen runt om i landet där effektivisering och nya arbetssätt går hand i hand med en god ekonomi.

Vi är tre partier som tror på Sundsvall och vi vet att de medarbetare som arbetar inom kommunen gör ett fantastiskt jobb. Deras insatser får inte årligen överskuggas av budgetunderskott och politiker som inte tar ansvar. Vi ser det som absolut nödvändigt att majoriteten omvärderar sina tidigare ställningstaganden kring oppositionens förslag om en budget i balans. Det förtjänar Sundsvallsborna.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Stefan Falk (L), gruppledare Liberalerna

Liza-Maria Norlin (KD), gruppledare Kristdemokraterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel