Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oppositionen: Nej till primärvårdens organisationsförändringar – vi vill tillföra fler extramiljoner

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Hälso- och sjukvården står inför stora förändringar – de största på flera decennier, där en allt större del av vården framåt kommer att ske på våra hälsocentraler och vårdcentraler men där dagens primärvård i Västernorrland också är rejält underfinansierad med i storleksordningen minst 100 miljoner kronor i jämförelse med de övriga skogslänen.

Primärvården är grunden för en fungerande hälso- och sjukvård i Västernorrland och för att säkra tillgången till vård i hela länet behöver vi framför allt stärka den nära vårdens finansiering.

Primärvården tillfördes 30 miljoner kronor extra 2019. Under åren 2020 till 2022 vill därför oppositionen (Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna) gemensamt tillföra 70 miljoner kronor extra till primärvården i Västernorrland, att jämföra med majoritetens (Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) 20 miljoner kronor extra.

Detta skulle enligt oppositionens förslag innebära en förstärkning om drygt 40 miljoner kronor extra till de regiondrivna hälsocentralerna i länet under de kommande åren, vilket motsvarar hälsocentralernas nuvarande ekonomiska obalanser. Och närmare 30 miljoner kronor extra till Västernorrlands privata vårdcentraler.

Det som de regiondrivna hälsocentralerna behöver idag är inte de organisationsförändringar som nu föreslås av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna som försämrar tillgängligheten till primärvården för befolkningen på flera platser runt om i hela länet. Organisationsförändringar som inte heller ger några tydliga ekonomiska fördelar för regionen. Det som behövs är först och främst realistiska ekonomiska förutsättningar för primärvården i Västernorrland både den regiondrivna och den privat utförda.

Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna säjer därför nej till primärvårdens föreslagna organisationsförändringar och är istället beredda att gemensamt under mandatperioden 2019 till 2022 satsa 100 miljoner kronor extra på primärvården i hela Västernorrland och detta utan att ytterligare försämra Region Västernorrlands bekymmersamma ekonomiska ställning. Det vill säga en fördubbling av den politiska majoritetens så kallade primärvårdssatsning.

Jonny Lundin (C), oppositionsråd Region Västernorrland

Pia Lundin (SJVP), oppositionsföreträdare hälso- och sjukvårdsnämnden

Mona Hammarstedt, (KD), gruppledare

Roger Byström (C), gruppledare

Mattias Rösberg (SJVP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel