Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ordna ställplatser för husbilar på södra hamnsidan i Sundsvall – då stannar fler turister

Fakta angående husbilar: Nyregistrerade 2018 i Europa - 125.000 stycken. I Sverige - 7.500 stycken. Totalt registrerade i Sverige - cirka 86.000 stycken.

Efter en lång vintervila börjar nu många husbilsägare både från Sverige och Europa ge sig ut på vägarna igen.

Man vill bland annat besöka många fina städer utmed de stora trafiklederna, men tyvärr vill inte alla vara mottagare till deras besök, Sundsvall en sådan stad.

De flesta större städer har ordnade förhållanden, så kallade ställplatser. Där finns markerade p-platser, eluttag, möjlighet att tömma latrin och spillvatten samt fylla på färskvatten. Naturligtvis betalar man en skälig avgift för dessa faciliteter.

Ingen av dessa möjligheter kan man finna i Sundsvall. 

Jag har i drygt tre års tid debatterat detta med byggnadsnämndens ordförande, Anders Hedenius, men tyvärr har det inte hänt någonting ännu. Tyvärr inser inte majoriteten hur stora inkomster till kommunen som bara passerar förbi på Sundsvallsbron.

Majoriteten pratar om att man vill få in fler turister till centrum, men man gör i praktiken. Absolut ingenting.

Vi i oppositionen får ofta höra att vi aldrig kommer med några användbara förslag om hur vi skall kunna förbättra kommunens usla ekonomi.

Här kommer ett som kanske kan ge ett litet tillskott till plånboken:

Mitt förslag är att på södra hamnsidan (där finns plats) ordna med ställplatser för cirka 15–20 husbilar. Här har man gång- och cykelavstånd till bensinstation, livsmedelsbutik, snabbmatskedjor samt hela Stenstans utbud av butiker och restauranger. En ordentlig uppskyltning (det finns speciella för husbilar) både på E14 och E4.

2021 fyller Sundsvall 400 år och det vore ju på sin plats att kunna erbjuda alla besökare, oavsett transportmedel, en plats och ett stort välkommen. Facit kan bli fler glada Sundsvallsbor i framtiden.

Tänk om och tänk rätt så stannar fler turister till i Sundsvall.

Thomas Burman (M)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel