Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Organisation viktigare än klassernas storlek – det är dyrt att driva små skolor à la Bullerbyn

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Antag att du har 100 kronor och vill köpa tre artiklar, vilka var och en kostar 50 kronor. Hur gör du?

Antag att du har 150 kronor och vill köpa 20 artiklar, vilka var och en kostar tio kronor. Hur gör du?

Det första exemplet kan liknas med den situation Region Västernorrland förhåller sig till och har att hantera.

Det andra exemplet kan liknas med den situation Sundsvalls kommunala skolor förhåller sig till och har att hantera.

Åtskilliga insändare vurmar för de mindre klasserna. Vissa personer så långt att de omvänt försöker säga att som elev i stora klasser är risken för utanförskap och problem i vuxen ålder större jämfört om barnen gått i mindre klasser.

Det handlar inte om klassernas storlek, det handlar om organisation. Organisation kan även definieras; tydlighet med mål, strategi, aktiviteter, uppföljning. I väl fungerande organisationer, kommer mötesdeltagarna i tid, gör det de ska, skriker och bråkar inte med varandra i mötesrummen. Organisationer/företag som fungerar mindre bra, eller rent av dåligt, handlar ofta om undermålig organisation och styrning.

Varför vill barn över huvud taget söka sig till en skola som har 32 barn per klass? Det är i vissa fall dubbelt så många som i mindre skolor, tillika dyra skolor för skattebetalarna.

Hur kan det komma sig att elever kan svara på frågan om studiesituation: "Det är mycket lugnare och bättre i min nya klass med mer än 30 elever än i min förra där vi var 18."?

Numerären är sekundär, organisationen är primär! Minsta kritiska massa för en skola är något att ha klart för sig. En liten skola har även kostnader för matbespisningspersonal, matbespisning, idrottshall, idrottslärare några få timmar per vecka, skolsköterska, kurator, skolläkare, transport- och tidskostnader för nämnda, vilka åker mellan flera små skolor. Varje anställd resurs kostar cirka 500 kronor per timme, även när de sitter i bilar eller bussar. Med den miljömedvetenhet vi måste ha kan det vara så att dessa resurser åker kollektivt mellan skolorna. Även den timkostnaden måste läggas till.

Slutsats: Det är mycket dyrt att driva små skolor à la Bullerbyn.

Alternativet kan vara att vi i Sundsvall och Västernorrland höjer skatten till 40 procent, så slipper vi alla diskussioner om nedläggningar och alla kan få mycket mera…

Analytikern

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel