Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oro över hög björntäthet på landsbygden

Länsstyrelsens rådgivande organ viltförvaltningsdelegationen (VFD) beslöt 2014 att länet ska hysa cirka 200 björnar.

En björnspillningsinventering som genomfördes 2015 visade dock att vi snarare hade ungefär 350 björnar, alltså 150 fler än beslutad målnivå.

I dagens 2019 har vi fortfarande cirka 350 björnar. Den höga nivån får helt tillskrivas länsstyrelsens oförmåga att närma sig måltalet på 200 stycken, genom att inte tillåta en tillräckligt hög avskjutning.

Att inte lyckas hålla antalet björnar på den överenskomna nivån påverkar flera näringar och intressen negativt.

För skogsbrukets fältpersonal är den höga björntätheten ett reellt arbetsmiljöproblem då många upplever otrygghet då de vistas i skogen för att göra sitt jobb. Det rörliga friluftslivet i form av bär-och svampplockare, orienterare, ryttare och skogsflanörer är hellre inte alla bekväma i att plötsligt stå inför ett möte med björn, speciellt om det då också sker i närmiljön.

Svårast rent känslomässigt är de gånger björnen orsakar angrepp på tamboskap. Det är inte alltid ett angrepp sker, men björnens närvaro påverkar och oroar djuren som blir både stressade och avmagrade.

Ett av länsstyrelsens argument till att inte öka avskjutningen av björn är att angreppen på tamboskap inte ökat. Tyvärr ser vi att antalet får och fårbesättningar minskat i länet sedan 2014, och det påverkar självklart statistiken. Av de som finns kvar har även rutiner förändrats, till exempel att tackor med mjölkjuver inte hålls i skogsbeten vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt.

I länets livsmedelsstrategi finns en uttalad målsättning om att öka livsmedelsproduktionen i Västernorrland och då behöver rovdjursstammarna hållas på överenskomna nivåer. Även biodlare får problem vid hög björntätheten, speciellt i de fall där björnen tappat rädslan för närheten till bebyggelse och människor.

Vi vill med detta inlägg söka förståelse hos allmänheten och länsstyrelsen för de näringar, företag och fritidsintressen som gjort att folk bosätter sig på landsbygd, en livskvalité som inte innefattar oro och rädsla för vilka konsekvenser björn kan orsaka.

Stig Högberg, Norrskog

Gun Fahlander, Jägareförbundet

Göran Tjärnberg, SCA

Thomas Kroik Kristoffersson, Rennäringen

Bertil Nordin, Rörliga friluftslivet

Margita Sjöberg, Fäbodbruket

Thomas Eriksson, Fåravelsföreningen

Gunilla Kjellsson, Lantbrukarnas Riksförbund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel