Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oroande förslag om organisationsförändringar – sjukvården måste decentraliseras

Har regionens ekonomiska katastrof äntligen fått S-M-L att tänka om?

Kommer Region Västernorrland att genomföra de organisationsförändringar som är nödvändiga för att vända den utveckling som skapat Sveriges längsta vårdköer och en ekonomi i fritt fall? Det finns tecken som tyder på det, men även andra tecken som tyder på det omvända.

I början juni förklarade Lena Asplund (M), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd i en intervju: ”Vi måste tänka annorlunda. I två decennier har man försökt och inte lyckats. Det går inte att göra mer av samma”.

Och nu har regionstyrelsens S-M-L-majoritet gått med på oppositionens förslag om att tillsätta en kriskommission.

Det skulle till en hel del för detta. Kostnader för hyrpersonal som närmar sig en halv miljard. Ett minus för specialistvården, i förhållande till budget, som på sju månader redan kommit upp i 323 miljoner, men som enligt regionens prognos blir 350 miljoner i år – är det ens en realistisk prognos?

S, M och L gick till val på att behålla länsklinikerna - att inte ”slänga ut regionen i en ny omfattande organisationsförändring”. Kan majoritetspartierna slakta sina heliga kor? Lena Asplund har sagt så här (i en intervju för SVT Västernorrland): "Kostnadsutvecklingen måste man ju ha koll på ute på varje enhet. Det är där kostnaderna uppkommer." Inser hon - och övriga majoritetspolitiker – att den logiska slutsatsen då är att avskaffa länskliniksystemet?

Ett oroande tecken är de förslag till organisationsförändringar som går under smeknamnet ”Nära Vård”. Den statliga utredaren Anna Nergård har gjort en utredning som regionens tjänstemän tolkat och ”anpassat till våra förhållanden”. Ett antal olika alternativ förs fram. Alla med mer eller mindre länsklinikorganisation. Alla kommer att kosta en massa pengar att införa. Inget av dem löser de grundläggande problemen.

Ingen länsklinikchef klarar av att på distans övervaka de hundratals kostnadspåverkande beslut som krävs för att från dag till dag effektivt optimera verksamheter på de många enskilda avdelningarna på sjukhusen.

Sjukvården måste decentraliseras. Besluten måste fattas nära verksamheten av dem som förstår den och kan manövrera effektivt utifrån förändrade förutsättningar i daglig verksamhet. Det är svårt att förstå att inte alla partier i regionen redan ställt sig bakom något så självklart.

Sjukvårdspartiet har sedan före valet fört fram ”Norrtäljemodellen” som lösningen på regionens problem: Tre organisationer bestående av specialistvård, primärvård samt kommunal vård och omsorg runt våra tre sjukhus. En (1) organisation som sköter all vård inom vartdera området. Detta fungerar utmärkt i Norrtälje och det skulle fungera utmärkt här. Vi kallar det ”sammanhållna vårdområden”.

Det är den decentraliserade modellen som regionen behöver – och som både Socialdemokraterna och Liberalerna är för, på riksnivå!

Mattias Rösberg, ordförande Sjukvårdspartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel