Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oroande med anslutningsgator till Katrinehill genom befintliga bostadsområden med barn – tänk om!

I planprogram Katrinehill daterad 2017-05-05 skriver kommunen att Katrinehill ska bli;

■ ”En levande och attraktiv stadsdel där Sundsvallsbor vill bo, verka och vistas”

■ ”En stadsdel som har nära till både stad och natur”

Levande, attraktiva och stadsnära bostäder med närhet till natur ska man självklart erbjuda i ett växande Sundsvall. Men med det sagt så kan ju inte attraktiviteten enbart handla om inflyttare till en ny stadsdel.

Det måste även handla om att erbjuda sina nuvarande invånare fortsatt trivsamma boendemiljöer i deras nuvarande attraktiva bostadsområde. En naturpräglad miljö med dess bullerfria område skänker många människor chansen att uppleva välbefinnande och många finner där även återhämtning från dagens stressade vardag.

Vi köpte vårt hus i juli 2016 och för oss var en väldigt stor del i köpet, att Sallyhill är en naturnära stadsdel där vi verkligen fick grönområden och skog direkt i anslutning till tomten. Vi och barnen fick i och med de en spontan närhet till lek i skog och grönområden. Vi vill inte att våra barn ska fråntas denna otroligt värdefulla möjlighet.

Med fortsatt fokus på barn så använder de små hela sin närmiljö till lek och samspel. De bär med sig leken överallt. Oavsett om de är i naturen eller om de är i trafiken. De är inte sakligt inställda utan uppfyllda av känslan. Detta ställer stora krav på att trafikmiljön utformas säkert.

På senare år har Sverige bytt strategi från att utbilda och anpassa barnen till trafiken till att istället anpassa trafiksystemet till barnen. Det är inte barnen som orsakar den osäkra trafikmiljön.

Att då föreslå anslutningsgator till Katrinehill genom de befintliga bostadsområdena och framför allt på Kvarndammsvägen känns väldigt oroande.

Kvarndammsvägen är redan idag en smal gata utan möjligheter till rejäla trottoarer. Ska denna då bli en huvudinfart till Katrinehill med mer trafik så känns det i min värld inte genomförbart. Speciellt inte ur säkerhetssynpunkt för alla barnen i området.

Jag känner mig otroligt sviken som medborgare i Sundsvall då man tar noll hänsyn till oss boende i angränsade områden till Katrinehill.

Jag hoppas att tjänstemän på kommunen och våra folkvalda politiker tar sitt förnuft till fånga gällande trafiksituationen till det nya Katrinehill.

Kristofer Granholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Idioti och förlegat att planera enligt rutnätsmodell – låt oss medborgare tycka till om Katrinehill

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel