Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ortvikens pappersbruk läggs ned trots stort behov av tidningspapper – SCA borde ha fokuserat på marknad och kund

 
SCA avvecklar tryckpapperstillverkningen
Visa alla artiklar

Tystnaden och samförståndet med att lägga ned Ortviken som pappersbruk är beklämmande. Till och med journalister och kolumnister talar som en enad manskör. Inte bara 800 anställda berörs, utan hela staden kommer att få en kännbar dipp.

Saken är den att utvecklingen hade kunnat vara annorlunda.

Alla påstår och säger att tryckpapper inte har någon framtid och så springer man som får i en hage till ett annat hörn. Försvaret hade inte heller någon framtid sas det. Och för tio år sedan avskedade landstinget tusentals sjuksköterskor.

Det pågår en maktkamp om SCA. Starka ägare i Handelsbankssfären med Pär Boman/Fredrik Lundberg i spetsen har andra ambitioner än vad det genuina SCA har och har haft. Holmen är starkt och har bra marknadsfokus.

Tyvärr har SCA alltid varit produktionsinriktat och inte marknadsstyrt. Därmed håller man sig nära själva råvaran, den skog man äger. SCA:s ledning drivs av jägmästare och några marknadsekonomer gör sig inte hörda. Fokus har primärt alltid varit att driva upp värdet på sitt skogsinnehav.

Rent ekonomiskt är det alltid mer lönsamhet ju mer något förädlas. Det tog förre vd Bo Rydin fasta på och köpte Mölnlycke 1975 och sedan Sverker Martin-Löf 1991 med att producera det bestrukna papperet LWC.

Även universitetet och dess forskning drar nytta av om SCA hade fortsatt med högförädlade produkter.

Nu går SCA-ledningen med på att gå tillbaka till att göra det enklaste av enkelt, tillverka massa och såga timmer. Kan jämföras med att en restaurang bara serverar pizza.

Sverige har många pappersbruk och världen än mer. Behov av tidningspapper är gigantisk även om den totala mängden minskar.

Frågan är varför det är SCA och inte någon av dess konkurrenter som ska lägga ner tillverkningen. När bilindustrin knakade i fogarna var det inte BMW, VW och Mercedes som funderade på att lägga ner. Köpare av tryckpapper finns i mångmiljontals ton och kommer så att finnas. Svaret är att SCA inte fokuserat på marknad och kund, utan istället på produktion. Ungefär som SAAB som var extremt ingenjörsdrivet med massor av innovationer, men hade ingen kunskap av att få ut det på marknaden.

Som aktieägare kan jag nu lugnt sitta i båten och se börskursen stiga när Holmen snart öppet ”kliver in” i SCA.

Som Sundsvallsbo är det dock tragiskt att se de konsekvenser som effekterna på stans utveckling kommer att bli.

SCA hade kunnat vara kvar vid ”sin läst” (långt ut i förädlingsledet) och både aktieägare och alla andra njuta av de bieffekter som ett kundorienterat och lönsamt SCA hade gett oss.

Mats Olofsson, Sundvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel