Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Östavallsågen läggs ned – stormar och aktiemarknad orsakar råvarubrist

 
Sågverket i Östavall läggs ned
Visa alla artiklar

Östavallsågen ska läggas ner och ett av skälen ska vara råvarubrist. Jag förvånas inte över det skälet till nedläggning, då jag som jägare och tidigare skogsman har stor överblick över skogarna.

Sågtimmerskogarna har minskat med rasande fart, eller om man så vill, slutavverkningsskogarna.

Stormarna är till en del skyldiga till sågtimmerbristen, men även aktiemarknaden som kräver allt snabbare avkastningar. Aktiemarknadens krav på snabba vinster rimmar illa med skogsbruket då träden behöver 80 till 100 år på sig för att ge den bästa förtjänsten.

Contortatallen som skogsbruket har stött sig på för att möta upp virkessvackan som spåddes infalla år 2030–2040 har visat sig vara en flopp och på grund av stormar och överavverkningar har vi nog virkessvackan här redan nu.

Bland många andra aktörer har Centerpartiet ett förslag på att ta bort nedre gränsen åldersmässigt för att få slutavverka. Jag undrar vad Greta Thunberg och hennes generation tycker om det förslaget.

Klarsynt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel