Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ovärdigt att skrota ett av Sundsvalls mest populära servicehus – nämnden måste begära mer pengar

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Med anledning av Niklas Säwéns, Jeanette Lindbloms och Martin Jägestens insändare "Därför görs Allégården om till trygghetsboende".

Far ni medvetet med osanning eller har ni inte läst ert eget underlag till beslutet att påbörja nedläggning av servicehuset Allégården? Det framgår ju tydligt av underlaget, som bara är på åtta sidor, att nedläggningen av Allégården görs för att spara pengar. Närmare bestämt 8,5 miljoner per år. Av underlaget framgår dessutom att ett äldreboende till ska läggas ner. Hur rimmar det med att det kommer att behövas fler platser i äldreboende framöver?

Vi har läst underlaget till ert sparbeslut i februari i år, där sammanlagt 141 miljoner kronor ska sparas, och det framgår tydligt att det faktiskt inte finns någon överkostnad i socialnämndens kärnverksamheter. Det har i åratal tjatats om hur mycket dyrare socialnämndens verksamhet är i vår kommun jämfört med andra kommuner och att vi måste komma ner i samma kostnad och att socialnämnden i Sundsvall inte är underbudgeterad. Men här ser vi svart på vitt att detta inte stämmer. Vi har inte mycket högre kostnader.

Enligt socialdirektören är kostnaden i Sundsvalls kommun för äldreomsorgen, omsorgen om funktionshindrade och individ- och familjeomsorgen, i princip hela socialnämndens lagstadgade kärnverksamhet, endast tre miljoner kronor mer per år än i liknande kommuner och elva miljoner kronor mer än den så kallade referenskostnaden.

Tre eller elva miljoner, vilket som, är felräkningspengar i sammanhanget och motiverar inte varför man ska spara 141 miljoner kronor. Vi tycker att alla som bor i Sundsvall ska begära ut underlaget till sparbeslutet från kommunen och själva bilda er en uppfattning.

Vår uppfattning, som stöds av socialnämndens eget underlag, är att socialnämnden i Sundsvalls kommun är underbudgeterad med minst 140 miljoner kronor per år i jämförelse med liknande kommuner. Hela socialnämndens sparbeting för budgetåret 2019, på 141 miljoner kronor, är alltså standardsänkningar i jämförelse med liknande kommuner. I Sundsvalls kommun ska man satsa cirka 7,5 procent, mindre på äldre och funktionshindrade än i jämförbara kommuner. Det är S+V+C:s politik i vår kommun. Detta är inget annat än en svältkur för våra mest behövande i kommunen.

Det finns fortfarande tid att stoppa det ovärdiga beslutet att skrota ett av Sundsvalls mest populära servicehus. Det är först i juni som socialnämnden ska besluta om Allégården. Vi måste kräva att socialnämnden i stället går till fullmäktige och begär mer pengar. För fullmäktige har underbudgeterat socialnämnden länge nog nu.

Vi måste kräva att våra skattepengar i första hand går till omsorg, vård och skola och inte till galna byggprojekt som logistikparken och till massiva ”satsningar” på nya arenor och till fler SM-veckor med tveksam nytta. Skattepengarna ska gå till välfärden och har vi inte råd med mer än det, då är det bara att acceptera detta.

Tillsammans kan vi stoppa marschen mot Sveriges sämsta äldrekommun 2021, men då krävs att vi ryter ifrån och att vi gör det nu!

Else Ammor och Anders Engqvist, tidigare ordförande respektive ledamot av socialnämnden, numera Sundsvallspartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel