Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Överfulla bussar mot Njurunda – sluta styra tidtabellerna efter skolornas sommarlov

Busslinje 120 från Navet till Njurunda går med överfulla bussar under rusningstrafiken efter att linje fyra slutar gå till Bredsand under sommarhalvåret och det har sett ut så varje år.

Den värsta tiden är det under ett par veckor från det att skolorna slutar tills det att sommarsemestrarna kommer igång och när folk börjar återgå till sina arbeten efter semestrarna fram till skolstarten.

Inte nog med att linje fyra slutar gå till Bredsand, antalet turer under varje timme med linje 120 är även färre. Jag vet inte hur man tänker eller planerar tidtabeller på Din Tur, men bara för att man övergår till en sommartidtabell med färre avgångar direkt efter skolavslutning tror man också att antalet resenärer automatiskt kommer att minska.

Det är bara under juli och delar av augusti som antalet resenärer matchar de färre turerna. Att bara styra tidtabellerna efter skolornas sommarlov är att göra det lätt för sig.

Under årens lopp har jag lärt mig att när sommartidtabellen börjar gälla är det dags att undvika bussen, för jag vägrar att åka i en överfull Njurundabuss bara för att Din Tur envisas med att minska på kapaciteten trots att behovet är stort.

Det har varit allmänt känt i flera år att Njurundalinjen haft problem med överfulla bussar vid de tillfällen då linjen ska passera Bredsand. Hur hanterar Din Tur synpunkter från resenärerna? Och dialogen med Sundsvalls kommun?

Statistiken syns i de fullproppade bussarna. Har man på Din Tur ännu inte fattat att för många resenärer som ska till och från Bredsand, är bussen oftast det enda fortskaffningsmedlet?

Det kallas för ruttplanering. Din Tur har en hel del att göra för att få allmänhetens förtroende.

Pausad bussåkare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel