Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: På tiden att NHK Arena öppnas för skattebetalarna

Varför får allmänheten endast tillgång till NHK Arena i en och en halv timme (söndagsmorgnar) per vecka? Efter tidigare räddningen av Timrå kommun och med den självutnämnda rollen som värnare av att vara regionens största mötesplats för ishockey kan man tycka att det är en undermålig gentjänst efter att skattebetalarna haft en avgörande roll i att rädda Timrå IK:s framtid.

Timrå kommun äger NHK Arena och har till exempel varit generösa nog att tillge Timrå IK en fördelaktig hyressänkning från nio miljoner till låga två miljoner kronor för 2017 och 2018. Man får dessutom hjälp med underhållet av arenan.

Det finns många i kommunen som skulle ha nytta av att få ta del av fler istider för allmänheten i ishallarna. Vädret svänger mycket i vårt land och det innebär att isrinkarna belägna utomhus inte alltför sällan är obrukbara på grund utav snö eller smält is. Ishallen har möjlighet att erbjuda en mer tillförlitlig tillgång till att få aktivera sig fysiskt och lära sig att åka skridskor schemalagt, något vi i dag vet är av stort vikt för att främja befolkningens hälsa både mentalt och fysiskt.

Sjukvården uppmanar många patienter att aktivera sig mer fysiskt och det är då viktigt att vi erbjuder möjligheten att göra detta där det är möjligt och på ökade lika villkor. Att prioritera sportlag över befolkningens välfärd kan tyckas vara ett elitiskt synsätt från parterna. Alla barn och ungdomar, eller vuxna för den delen, har inte möjlighet, tid och ekonomi att delta i sporter på lika villkor.

Timrå IK vill säkerligen argumentera emot att man också bidrar med intäkter till kommunen, men detta förändrar inte faktumen att skattebetalarna har tagit ett stort ansvar för att möjliggöra lagets framtid. Man kan därför också anse att det är beklagligt att man inte kan återgälda detta med att låta allmänheten få nyttja anläggningen i en något större grad eller att Timrå kommun kan ställa högre krav på en öppenhet för allmänheten. Kanske kan detta också bidra med fler aktiva medlemmar i våra föreningar då man får introduceras för issporterna så som hockey och konståkning.

Det är viktigt för kommunens befolkning, och för jämställdheten i samhället, att vi nu framöver får fler tider i ishallarna både för tider med och utan puck och klubba.

Värnare om issporterna och jämlikhet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel