Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: På vilka värderingar vilar Sjukvårdspartiet?

När Sjukvårdspartiets ordförande Mattias Rösberg, i sin insändare i ST 27/9, hävdar att de, på grund av att de begärde proportionella val av nämndemän på senaste regionfullmäktige, skulle vara ”det enda parti som tar upp kampen mot Sverigedemokraterna” kan jag inte låta bli att reagera.

Jag lägger ingen värdering i att man begärde proportionella val, men att kalla en valteknisk procedur för "kamp" är lite väl magstarkt – både med tanke på att detta endast gjordes möjligt genom SD-avhopparna och med hänsyn till alla dem som dagligen, enträget och konsekvent, kämpar mot de värderingar som SD står för.

Redan i valrörelsen 2018 var Sjukvårdspartiet otydliga vad gällde synen på SD. Först efter påtryckningar stängde de dörren till ett samarbete. Nu tar man in två politiska vildar i sin grupp som av allt att döma fortsatt delar de värderingar och den ideologi som SD står för. Detta kan endast tolkas som att Sjukvårdspartiet inte ser några motsättningar mellan att ingå i deras regiongrupp samtidigt som man delar SD:s värderingar.

Enligt Sjukvårdspartiets länsprogram kan alla med "grundläggande demokratiska värderingar" bli medlemmar. Vad man anser vara grundläggande demokratiska värderingar framgår inte riktigt, men skulle på förekommen anledning behöva besvaras.

Anser Sjukvårdspartiet att de värderingar som SD står för kan betraktas som ”grundläggande demokratiska”? Kan man dela SD:s ideologi och värderingar och samtidigt i någon mån vara en företrädare för Sjukvårdspartiet? Det är frågor som väljarna förtjänar ett svar på.

Liss Jonasson (S), ledamot regionfullmäktige i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel