Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Pappersvändarna ökar – skrämmande att styrande sprider pengar runt "sin" verksamhet trots skenande kostnader

Artikel 5 av 6
Administrationen som sväller
Visa alla artiklar

Läste i ST 27/10 en intressant artikel om administrationens utveckling inom vår fattiga Region Västernorrland. Det har visat sig att dessa pappersvändare ökar, ja de som reser, möts och skaffar assistenter, hittar på otroliga titlar, sluter kostsamma avtal, ja helt enkelt kostar en massa pengar utan att hjälpa en enda patient, de har blivit 24 procent fler de senaste åren.

Däremot har personer i praktiska verksamheten minskat med fyra procent.

Trots att vårdköerna bara ökar väljer ledningen denna prioritering!

Det som skrämmer mig mest när det gäller skenande kostnader i samhället är att all offentlig verksamhet lider av exakt samma problem. Så länge någon annan betalar (folket genom skatt) kan styrande sprida pengar runt "sin" verksamhet utan ansvar och att fråga sig vad man egentligen får för resultat.

Jag såg för några år sedan att om Trafikverket fick 100 kronor till järnvägsunderhåll så kom 18 kronor av dessa att hamna på spåret, resten försvann på vägen – och vi vet ju hur järnvägen fungerar.

Att administration göder sig själv, det vet vi, men man gör inget åt saken, och det vore väl som att bita sig själv i stortån.

Det jag efterfrågar är en mer kritisk granskning av detta fenomen, och där kommer media in i bilden. Tänk att se stort engagemang och ifrågasättande med tv, tidningar och radio.

Jag vill ju veta varför vissa måste spara, dra in och minska då andra bara kan "glassa".

Allt det jag önskar är nog väldigt svårt, att "eliten" ska ta bort en del av sig själv är nog en utopisk tanke och journalister med samhällsengagemang kanske brinner mer för andra frågor.

Anders Rising

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel