Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Patienter över 80 får sämre mediciner – moderna läkemedel ska ges till alla oavsett ålder

Personer som är 80 år eller äldre får i lägre grad tillgång till de nyaste läkemedlen vid behandling av förmaksflimmer och Västernorrland är tyvärr näst sämst i landet. Det visar en ny rapport från SPF Seniorerna. Vi menar att alla ska ha rätt till adekvat läkemedelsbehandling utefter den åkomma man har – ens ålder ska inte spela någon roll.

Varje år drabbas cirka 25 000 personer av stroke i Sverige varav cirka 800 bor i Västernorrland. Ungefär en fjärdedel av de drabbade har förmaksflimmer. De flesta av dessa flimmer finns hos de allra äldsta. Stroke är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Det är också en av de sjukdomar som orsakar mest lidande hos överlevande, och påverkar även anhöriga. Därför är det viktigt att även de allra äldsta får tillgång till de nya effektiva behandlingarna. Frågan är om modern läkemedelsbehandling lägger mer vikt vid åkomma och adekvat behandling än vid patientens ålder?

Vi har därför granskat introduktionen av modern behandling, så kallade Noak, för att minska risken att drabbas av stroke vid förmaksflimmer. Vi har studerat alla patienter över 65 år under åren 2008–2017. För första gången har det granskats hur förskrivningen av nya behandlingar ser ut bland patienter som är 80 år eller äldre, och jämförts med behandlingen hos 65–79-åringar.

Vår nya rapport visar tyvärr att introduktionen av modern behandling har gått betydligt långsammare i den äldre åldersgruppen. 2017 var andelen bland 80-plussare som fick Noak i Västernorrland 45 procent jämfört med 32 procent i den yngre gruppen. I detta avseende är regionen näst sämst i landet.

Breddar vi vår granskning, i de båda åldersgrupperna, och jämför Socialstyrelsens indikatorer för god läkemedelsbehandling är regionen allra sämst. I regionen får de som är över 80 år mer än någon annanstans i landet behandlingar som Socialstyrelsen direkt avråder ifrån för att förebygga stroke vid förmaksflimmer.

Detta går självklart inte att förklara medicinskt. Skillnaderna beror på något annat. Rapporten visar att läkemedelsbehandling vid förmaksflimmer passar in i ett obehagligt mönster som synts i studier från andra sjukdomsområden. Äldre i regionen diskrimineras när det gäller tillgång till effektiva läkemedel!

Vi kräver:

■ att politiker och andra beslutsfattare i Region Västernorrland på allvar börjar lyssna på oss som vet hur det är att leva med åldrandets sjukdomar.

■ att regionen kräver att den som läkemedelsbehandlar en person som är 80-plus alltid samråder med en geriatriker.

■ att professionen tar till sig ny kunskap om rätt läkemedelsbehandling för äldre personer.

SPF Seniorerna synliggör fördomar och dåliga attityder mot äldre. Vi ger röst åt de som diskrimineras. Alla har rätt till en läkemedelsbehandling som anpassas efter den åkomma man har och den individ man är – inte hur många år man levt.

John-Erik Westman, distriktsordförande, SPF Seniorerna Västernorrland

Thony Björk, sakkunnig läkemedelsfrågor, SPF Seniorerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel