Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Peder Björk (S): Högsta prioritet är att skydda särskilt utsatta grupper och viktiga samhällsfunktioner

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Vilka åtgärder görs för oss i Sundsvall under coronakrisen?" i ST 19 april.

På ett eller annat sätt påverkar coronakrisen oss alla som bor och verkar i Sundsvalls kommun. Kommunledningens ambition är att vara så transparent som möjligt i allt det vi gör och vi arbetar aktivt för att samordna och göra all information så tillgänglig som möjligt.

Sundsvalls kommun har aktiverat en samordningsfunktion för att hantera allt som rör coronaviruset och covid-19. Det innebär att kommunen noga följer utvecklingen och ser till att vidta åtgärder som behövs för att hålla viktiga samhällsfunktioner igång.

Tillsammans med Region Västernorrland, länsstyrelsen och övriga kommuner i länet samarbetar vi för att minska risken för smittspridning och för att ge relevant information. Vår högsta prioritet är att skydda särskilt utsatta grupper och viktiga samhällsfunktioner. Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter.

Frågorna och funderingarna kring coronaviruset är så klart många. Vi samlar all information som rör coronaviruset på kommunens hemsida och den uppdateras kontinuerligt.

Det vidtas många åtgärder i den ordinarie verksamheten utifrån coronaviruset. Alla verksamheter i kommunen är påverkade, mer eller mindre. Störst påverkan ser vi inom skola, vård och omsorg. Våra medarbetare har snabbt och professionellt ställt om och anpassat verksamheterna utifrån rådande omständigheter.

Några saker som vi gör utöver och som vi vill lyfta fram är att den som ska undvika att själv sköta sina ärenden på grund av coronaviruset får hjälp att handla och få sina matvaror hemkörda.

Ungdomarna på Sundsvalls gymnasium har möjlighet att hämta ut lunchlådor.

Personer över 70 år kan få låneböcker från biblioteket levererade hem till sig.

Näringslivsbolaget samordnar insatser bland företagare för att få fram skyddsmaterial och utrustning till vård- och omsorgspersonalen.

För restauranger och caféer har utesäsongen tidigarelagts och de behöver inte betala någon avgift för sina uteserveringar den här säsongen.

Via kommunens Facebooksida kan en följa hur vi jobbar för andra och varandra inom Sundsvalls kommun.

När det gäller den politiska verksamheten så är vår utgångspunkt att minska de politiska konflikterna och samverka för att lindra de effekter som coronaviruset får i Sundsvall. Vi försöker skala av så mycket som möjligt utan att för den skull göra avkall på demokrati och beslutsmässighet. Fler möten hålls digitalt och många av kommunens medarbetare arbetar på distans.

Coronaviruset berör oss alla och tillsammans ska vi ta oss igenom den här krisen. Det finns mycket tråkigt kopplat till coronapandemin, men det finns också fina initiativ i spåren av den. Jag tänker främst på omtanken om varandra och den ska vi hålla i även när coronakrisen är över.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel