Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Peder Björk (S): KD:s förslag om tilläggsbudget – ett slag i luften

Replik på insändaren "Sundsvall får extra statsbidrag på drygt 50 miljoner till välfärden – en tilläggsbudget bör tas fram" i ST 24 februari.

KD i Sundsvall, under ledning av Liza-Maria Norlin, vill nu helt plötsligt stärka välfärden. Det låter ju bra, men är inte särskilt långsiktigt eftersom de 2,5 miljarderna som KD, M, och V har blivit överens om på nationell nivå är ett engångsbelopp. Därför blir KD:s förslag att Sundsvalls kommunfullmäktige ska anta en tilläggsbudget ett slag i luften. Det går ju inte att anställa fler undersköterskor eller förskollärare för de pengarna, för att inom ett år säga upp samma personal.

Detta kan ställas i kontrast till de 5 extra miljarderna till välfärden som regeringen och samarbetspartierna blev överens om i slutet av januari och som kommer finnas kvar kommande år. De pengarna är ett långsiktigt välkommet tillskott i kommunens verksamhet. Prioriteringen är given. Resurserna ska komma välfärden till del.

Vi delar kristdemokraternas bild att kommunsektorns utmaningar är stora och ser därför fram emot att vi i fortsättningen kan arbeta tillsammans för att påverka våra partier nationellt att kommunerna ska få mer pengar till välfärden. Enligt beräkningar från finansdepartementet behövs ytterligare närmare 90 miljarder kronor till 2026 bara för att kunna upprätthålla dagens standard i välfärden.

Att moderater och kristdemokrater nu vill satsa på välfärden är därför välkommet. Frågan är dock om de menar allvar. Förra årets statsbudget, författad av moderater och kristdemokrater och framröstad med stöd av sverigedemokrater, sänkte skatten med ytterligare 20 miljarder. Pengar som skulle gjort större nytta i välfärden.

Det är inte trovärdigt av KD och M att ge med ena handen och samtidigt slå undan benen med andra handen. Pengar till välfärden ska göra skillnad för välfärden, det vill säga märkas i skolan och kännas på äldreboendet.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel