Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Pelle Svensson: Quick-filmen – den slutliga pusselbiten som förklarar allt

Jag har nu sett ”Quick”, filmen om Sture Bergwall, och det finns all anledning att påminna om att jag slog larm om denna rättsskandal.

När jag på uppdrag av Anna-Clara och Björn Asplund granskade mordutredningen, som pekade ut Quick som mördare av deras son Johan, så hittade jag mängder av felaktigheter. Jag förstod då att detta var en rättsskandal med dittills oanade konsekvenser.

Läs också: Christer van der Kwast: Filmen om Quick – en lögnhistoria som tar form?

Under två år arbetade jag med en fullständig granskning av mordutredningarna kring Quick. En rättsutredning på mer än 24 000 sidor som överlämnades till JK 2008.

Dåvarande justitiekansler var Göran Lambertz.

Men det är en sak att HA rätt, en helt annan sak att FÅ rätt. Min utredning bemöttes av hård kritik, men ett frö hade såtts och allt fler insåg att Thomas Quick var oskyldig till de åtta mord han dömdes för, bland andra Hannes Råstam, vars bok ligger till grund för den nya filmen.

Filmen är en skildring av Råstams gedigna arbete med att avslöja den falske seriemördaren.

I maj 2009 kom min bok "Quick – Den stora rättsskandalen" ut. Boken är en fullständig genomgång av utredningarna kring Thomas Quick.

I min bok om "Mannen på barrikaderna", som kom ut 2017 finns också ett kapitel om efterspelet till Quick-skandalen. Den som är intresserad av bakgrunden till vår största rättsskandal genom alla tider får alla oklarheter belysta.

Filmen är den slutliga pusselbiten som förklarar allt. Den klarlägger hur vi blivit vilseledda av åklagaren Christer van der Kwast, JK Göran Lambertz, förhörsledaren Seppo Penntinen, psykologiprofessorn Sven Åke Christiansson och sist av alla chefspsykologen Birgitta Ståhle.

Filmens innehåll är den förklaring som ger oss svaret. Jag ser det som den slutliga förklaringen. Resningsförfarandet där Thomas Quick frikändes från alla mord visar att vårt rättssystem fungerar. För mig är det obegripligt att så många högt uppsatta personer lät sig luras. Det är anmärkningsvärt att HD-ledamoten Göran Lambertz fortfarande håller fast vid att Quick gjort sig skyldig 33 mord.

Vi vet att det inte var Quick som mördade Johan Asplund och jag hoppas att hans föräldrar nu får sinnesro.

För min del är filmen slutpunkten vad gäller en falsk seriemördare. Tyvärr avled Hannes Råstam innan sanningen kom fram.

Pelle Svensson, advokat och författare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: [+] Quick-film går upp på bio – Johan Asplunds mamma om känslorna inför premiären: "Får aldrig bli bortglömt"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel