Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Pensionärsrådet: Boendeplatser för äldre en central fråga för Sundsvalls utveckling

I en insändare i ST 19 maj av boende på Allégården ställs en fråga hur kommunala pensionärsrådet ställer sig i frågan om Allégårdens framtid.

Kommunala pensionärsrådet är ett forum för samråd och ömsesidigt informationsutbyte mellan företrädare för pensionärsorganisationer och kommunen. I rådet ingår politiker från kommunstyrelsen och pensionärsorganisationer.

Vid sammanträdet den 17 maj gav socialförvaltningen och representanter från socialnämnden en information till kommunala pensionärsrådet om processen som påbörjats med att ombilda Allégården till ett trygghetsboende. Där gavs rådets ledamöter möjligheter att ställa frågor och ge inspel.

Där gavs rådets ledamöter möjligheter att ställa frågor och ge synpunkter. Pensionärsorganisationernas ledamöter har gett tydliga synpunkter till socialnämnden att en sådan här förändring kräver ett ordnat och tryggt tillvägagångssätt för de som bor på Allégården idag och att det är viktigt att lyssna in de boende och anhörigas oro.

Ledamöterna har också påtalat att den skriftliga information som i första skedet gavs till de boende inte varit tillräckligt tydlig och förklarande till varför kommunen vill göra denna förändring för de boende. Dessa synpunkter har politiker och socialförvaltningen tagit med sig i den fortsatta processen.

När det gäller motiven till varför en enig socialnämnd fattat beslut om den här förändringen så är det framför allt en fråga för socialnämndens politiker, då det är socialnämnden som fattat beslut. Där har majoritetspartierna (bland annat undertecknad av en av oss som förutom ordförande i kommunala pensionärsrådet också är ordförande i socialnämnden) i en tidigare insändare beskrivit att den huvudsakliga anledningen är att söktrycket till just boendeformen servicehus har minskat över tid samtidigt som vi ser att behovet har ökat beträffande trygghetsboenden (som inte är biståndsbedömt) och äldreboenden, framförallt för personer med demenssjukdomar.

Kommunala pensionärsrådet, både politikerna och pensionärsorganisationerna, kommer fortsätta följa och diskutera frågor som är viktiga för Sundsvalls äldre. Där är en tillräcklig tillgång på boendeplatser för att möta ett ökat antal äldre en av de mest centrala frågorna.

Niklas Säwén (S), ordförande kommunala pensionärsrådet tillika socialnämndens ordförande

Kjell Olofsson, PRO, vice ordförande kommunala pensionärsrådet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel