Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Personal: Vi är trötta på cirkusen om Nacksta hälsocentral – frågan om nedläggning har kantats av svartmålning

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

I september fick vi veta att man på en vecka skulle besluta om Nacksta hälsocentrals överlevnad.

Månader har gått sedan dess och vi har under tiden fått ta del av mer eller mindre felaktiga, missvisande argument om den faktiska anledningen till förslaget om stängning.

Vi ställer oss i dag frågan om varför man egentligen vill stänga hälsocentralen. Eftersom alla argument faller platt kan vi konstatera att det verkar handla om att ytterligare privatisera primärvården i regionen. Vilket i sig kan tyckas märkligt då regionledningen består av partier med så skiftande grundläggande principer som man gärna refererar och går till val på.

Vi har missat att även Socialdemokraterna nu ställer sig bakom ytterligare privatisering av sjukvården. Eftersom inget annat uttalats så utgår vi från att så är fallet.

Vi som arbetar på hälsocentralen har tröttnat på hur den här cirkusen hanteras och önskar förtydliga följande uppgifter:

■ Det finns INGET beslut ännu om att hälsocentralen ska stänga. Beslut kommer att tas i regionfullmäktige 26-27/2, så vi fortsätter att kämpa för att hälsocentralen ska vara kvar.

■ Vi har INTE "hyrpersonal”, vilket kan tolkas som att fler yrkesgrupper än läkare är inhyrda. Vi har samma, återkommande stafettläkare, som liksom vi trivs jättebra på vår arbetsplats. Det framställs och har använts som argument till stängning, att hälsocentralen är "helt beroende av stafettläkare". Det är inget unikt för oss utan det råder samma situation på större delen av regionens hälsocentraler.

■ Vi framställs som att ha svårt att rekrytera i allmänhet, vilket inte stämmer. I ett uttalande från regionledningen säger man att "många har slutat", ännu ett lösryckt uttalande som inte har någon förankring i verkligheten! Tvärtom fick en nyutbildad distriktssköterska, mot sin vilja, flytta till en annan hälsocentral på grund av "övertalighet” som för övrigt nu har valt att säga upp sig från regionen.

■ "Brist på kompetens" är också ett påstående som flitigt förekommit i uttalanden från regionledningen. Regionledningen ska inte uttala sig om sina medarbetare på detta nedlåtande sätt. Den enda kompetens vi saknar på plats är diabetessköterska, där vi i dagsläget har ett samarbete med Granlo hälsocentral.

Vi ställer oss starkt kritiska till det underlag som finns om förslag till stängning av Nacksta HC. Det är påståenden, lösryckta ur sitt sammanhang, som nu upprepas om och om igen som en sanning.

Vi är frustrerade och upprörda men vi tänker inte ge upp.

För oss är det omöjligt att hålla med vår arbetsgivare i frågan om att hänvisa våra patienter till en privat vårdcentral, även om den så ligger 800 meter (i verkligheten 1,4 kilometer) bort.

Från dag ett har denna fråga om nedläggning kantats av svartmålande av hälsocentralen, dess personal och det arbete vi utför men även bemötandet av boende i Nacksta och Nacksta som stadsdel.

Ni har haft nya dialogmöten på övriga orter, men i Nacksta lyser ni med er frånvaro. Vad beror det på? Vård ska bedrivas utifrån vårdbehovet, inte vårdkapitalisternas vinstintressen.

Utvecklingsvillig personal på Nacksta hälsocentral

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel