Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Personalägda företag kan mota företagsnedläggningar och befolkningsminskning

 
Sågverket i Östavall läggs ned
Visa alla artiklar

För två veckor sedan kom skogsägarföreningen Norrskog med beskedet att de lägger ned sågen i Östavall för att koncentrera verksamheten till Hissmofors.

80 jobb försvinner.

På SVT:s lokalnyheter (27/9) frågar sig Madelene Wennberg som jobbar vid sågen: "Vad ska vi ha för jobb? Vad har vi för framtid här?".

Orten kanske inte kan bestå och hus kanske måste överges, men Norrskogs styrelseordförande Stig Högberg menar att han måste se till sina ägares bästa. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vädjar till styrelsen: "Tänk om”.

Replikväxlingarna känns bekanta.

I vanlig ordning saknas dock diskussionen om det demokratiskt tvivelaktiga i att en liten grupp styrelseledamöter kan fatta beslut om så många människors liv och framtid. Det finns alternativ. De anställda kan nämligen själva äga företaget.

I "personalägda företag" röstar de anställda fram bolagsstyrelsen, och då är det de anställda som utgör den ägargrupp vars bästa styrelseordföranden måste se till.

Tre decenniers forskning har visat att personalägda företag är mer effektiva, har mer välmående anställda och överlever längre än konventionella företag.

Istället för att ständigt vara offer för externa aktieägares nåd och välvilja får anställda i dessa företag kontroll över sina ekonomiska öden. Naturligtvis måste de vara på tårna och sköta om bolaget för att klara sig i konkurrensen men forskningen tyder på att de tenderar att göra detta väl så bra.

Problemet är större än Östavall. Sverige har i dag bland Europas äldsta företagare och allt fler saknar arvingar som vill eller kan ta över när de pensionerar sig. Tusentals företag med anställda riskerar därför att läggas ned de kommande åren på grund av misslyckade generationsskiften. Samtidigt köps många välmående små och medelstora företag upp av konkurrenter eller riskkapitalbolag med kortsiktiga intressen. Det här är ingen naturlag.

I USA finns en smart mekanism som gör att anställda kan köpa ut den gamla ägaren utan att riskera pengar ur egen ficka. Man använder enkelt förklarat företagets framtida vinster som hävstång. I dag arbetar en tiondel av alla privatanställda amerikaner i företag som ägs helt eller delvis av dem själva. Majoriteten av dessa företag har tillkommit då en åldrande företagare valt att sälja bolaget till de anställda. Medan allt fler länder i Europa nu tar efter denna modell står Sverige och stampar. Det behövs pionjärer.

Även om ett personalförvärv inte skulle vara aktuellt just vid Östavallsågen sätter situationen fingret på behovet av att fler anställda, som bor nära företaget och har ett långsiktigt intresse i dess överlevnad, får ett delägarskap.

Vill regionen och kommunerna undvika fortsatta företagsnedläggningar och ofrivillig avfolkning av Västernorrlands småorter finns det därför goda skäl att lansera en finansiell och kunskapshöjande satsning på personalägande.

Patrik Witkowsky, Centrum för personalägande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel