Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Personalen: Ett stort svek mot hela stadsdelen om Nacksta hälsocentral läggs ned

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Hur tänker primärvårdsledningen och politikerna när man vill stänga Nacksta hälsocentral? Vi har en välfungerande hälsocentral med otroligt kompetent personal inom alla professioner som behövs på en hälsocentral. Vi är en sammansvetsad arbetsgrupp med en stor patientkännedom och vi finns här alla helgfria dagar, måndag till fredag, året om.

Vår arbetsplats är viktig på flera olika sätt, inte minst för de människor som behöver oss. Vi med många andra kämpar för att den ska få finnas kvar.

Borde inte politikerna tänka helt annorlunda? Varför satsar man inte på ett område som Nacksta? Hos oss behöver man se människor med andra glasögon, fånga upp patienter som är i extra behov av stöd, trygghet och omtanke. Till exempel skulle en familjecentral verkligen komma till sin rätt här.

Har ledningen redan gett upp? Istället för att satsa på regionens primärvård som är så viktig för hälso- och sjukvården så vill man lägga ner.

Vi undrar vart verklighetsuppfattningen har tagit vägen.

Lena Asplund (M) uttalar sig om att personalen behöver bli effektivare. Man vill banta ner hälsocentraler trots att man från specialistvården vill fasa ut fler arbetsuppgifter till primärvården. Det rimmar dåligt i våra öron. Verkligheten som våra patienter idag står inför är att de knappt tar sig fram telefonledes till sina hälsocentraler. Vad tror ni resultatet kommer att bli om ni stänger en hälsocentral?

Vi tror på ett resultat av en än mer äventyrad patientsäkerhet och att allt fler kommer söka sig till sjukhuset, men framför allt en stor frustration och oro hos de patienter som aldrig får hjälp när de behöver.

Vi förstår att Region Västernorrland behöver spara mycket pengar, men detta kan knappast vara det mest spareffektiva alternativet.

Slutligen hoppas vi att våra folkvalda politiker lyssnar. Vi hoppas att ni tittar på hur området Nacksta ser ut idag och även hur det kommer att utvecklas i framtiden. Vi hoppas att ni gör mer än bara stirrar er blinda på statistik och siffror som inte alltid visar hur verkligheten faktiskt ser ut.

Det vore minst sagt ett svek för hela stadsdelen, dess boende och fler därtill om ni klubbar igenom ett beslut för stängning. Det är människor (inte kunder) vi jobbar för – och det är också vi som arbetar (inte robotar).

Personalen på Nacksta hälsocentral

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel