Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Personalen: Många frågor om fortsatt trygghet på Allégården – men inga svar

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Socialnämnden i Sundsvall har lagt fram ett förslag, att omvandla Allégårdens servicehus till framtidens trygghetsboende. Innan något slutgiltigt beslut tas vill vi som personal på ett av Sundsvalls attraktivaste servicehus, få säga vårt.

Den omsorg, vård och eftertanke som vi skänker våra äldre är inte jämförbart med den vård och omsorg som socialnämnden erbjuder i framtiden. Om någon larmar idag har vi som personal möjlighet att besvara detta larm och hjälpa den som larmar inom loppet av några minuter. Ibland kan den tidsramen vara allt som skiljer en fortsatt levande människa från någon som har dött.

Vi har tillgång till sjuksköterskor varje vardag. Vi har ett nära samarbete med Sidsjö vårdcentral och de som bor här har möjlighet att få hembesök av vår distriktsläkare. Om någon larmar (vilket människor boendes här gör åtskilliga gånger om dygnet) och vi placerar dem i socialnämndens nya regi, hemtjänst, då skulle scenariot vara ett annat. Den som larmar kommer att mötas av en okänd röst stationerad i Örebro. Därefter kommer larmet omdirigeras till en telefon tillhörande någon ur personalen i den hemtjänstgrupp som bistår Allégården.

När personen i fråga har fått detta larm kan det ta upp till en timme innan den som larmar får assistans. Vad hinner hända på en timme?

Om man tar bort våra stationerade nattarbetare från scenen, vem kommer kunna garantera våra äldre den trygghet och säkerhet som de behöver? Vill socialdirektör Silvia Sandin Viberg ge något annat än svaret ”framtidsvision” gällande detta?

Vad blir konsekvensen av att de äldre inte har tillgång till distriktssjuksköterskor och distriktsläkare längre? I framtidens ”trygghetsboende” kommer de boende att själva behöva ta kontakt med respektive vårdcentral, boka tid, ta sig till den vårdcentral de tillhör och på detta sätt få den hjälp som vi annars tillhandahåller. Hembesök från en distriktsläkare är oerhört sällsynt, oavsett vad medialt tränade individer kan komma att påstå. Vilken kommun vill utsätta sina äldsta medborgare för detta?

Pensionärerna och deras anhöriga har lovats oändliga resurser gällande hemtjänsttimmar om de valde att bo kvar på Allégården. Silvia Sandin Viberg slår fast att ingen kan nekas att bo kvar eller vägras den mängden timmar som anses behövas för att detta ska vara möjligt.

Våra samlade år inom yrket har lärt oss att den pensionären i behov av ett stort antal hemtjänsttimmar ombeds att söka ett särskilt boende istället. I de situationerna så fattar man åsikten att pensionärens behov i frågan är för stort, man hör sällan någon säga att man får, är värd och har rätten att kräva oändliga timmar hemtjänst.

Frågan om fortsatt trygghet ställdes från många av Allégårdens boende och anhöriga på informationsmötet i tisdags kväll, men svaren uteblev.

Allégårdens personal

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel