Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Personer bedöms vara ett hot mot vår säkerhet – vansinnigt att släppa dem fria

Sex personer har av Säpo, Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen och regeringen bedömts som ett säkerhetshot mot landet, och man har även tagit beslut om utvisning. Men nu kan man inte utvisa dem på grund av att de är hotade i hemlandet. Nu har de släppts fria i Sverige.

Naturligtvis frågar alla sig hur det är möjligt. Gång på gång utvisas människor på grunder som verkar allmänt löjeväckande, och som också ofta starkt ifrågasatts i media och av folket. Människor som varit i landet i flera år. Människor som redan har ett liv i Sverige. Människor som sköter sig och försöker bli en del av vårt samhälle. De utvisas på grund av underliga och konstiga regler. Ofta till länder där UD gått ut med information om att man helst inte ska besöka landet eftersom det anses som farligt. Hur farligt det kan vara för personer som där är stämplade som förrädare är inte svårt att förstå.

Naturligtvis ska vi inte skicka människor i döden, eller om de hotas av våld och tortyr eller liknande. Men att släppa dem fria i Sverige trots att man bedömt dem som ett hot mot vår säkerhet, det är inte bara dumt utan komplett vansinnigt.

Det är helt oförståeligt att Säpo inte träder in. Personerna är redan bedömda som ett hot. Ett latent, men både presumtivt och fullt potentiellt hot. Vad är problemet? Fyra tunga instanser i Sverige har bedömt dem som ett säkerhetshot. Och ändå släpper man dem på fri fot?!

Hur många bomber behövs för att vi ska förstå? Hur många lastbilar? Det känns lite som att vi faktiskt ber om det. Eller är det kanske så att konspirationsteoretikerna har rätt? Att regeringen har en dold agenda, för att man sen ska kunna genomföra starka restriktioner och nya lagar, så att man får mandat för att utvisa fler flyktingar och invandrare som bara söker asyl?

Media har en stor och viktig uppgift. Man kan verkligen påverka. Forska, undersöka och gör avslöjanden. Påvisa orimligheter. Finns en dold agenda? Eller är man bara dum? Hur är detta möjligt i Sverige idag? Hur kan det få ske?

Det finns många frågor att jobba med, om man bara vill…

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare och politiskt aktiv

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel