Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Placera Sundsvalls brandstation på toppen av Råstaberget – då når den även Timrå inom rimlig tid

Sundsvall och Timrå kommuners ekonomier står inför stora prövningar. Båda kommunerna har många investeringar som står på tur, men pengarna räcker inte.

Inom kort planerar kommunerna genom Medelpads Räddningstjänstförbund bygga två heltidsbemannade brandstationer, en i varje kommun.

Detta är en mycket dålig lösning, Sundsvall–Timrå måste vara den enda räddningstjänsten där det endast kommer vara 14 kilometer mellan två heltidsbemannade stationer (ej miljonstäder inräknade). Vi har inte råd att inte samverka bättre ekonomiskt inom Medelpads räddningstjänstförbund.

Stationen som Sundsvall planerar att bygga vid sjukhuset borde i stället placeras på toppen av Råstaberget. Stationen skulle då nå Sundsvall och Timrås stadsdelar inom rimlig tid. Timrå blir inte sämre utan egen brandstation. Deltidsstationerna skulle stå som stöd i väderstrecken: norr - Söråker, söder - Njurunda och väster - Matfors, Stöde och Liden.

Alnö skulle bättre nås med den nya stationen på Råstaberget. Alnös deltidskår skulle kunna bemannas med en insatsbil, vilket skulle ta höjd för att det endast finns en väg till ön. På den stora nya stationen kan den gymnasielinjen för uniformerade yrken som Timrå gymnasium planerat för till viss del förläggas. Kommunerna skulle på detta sätt också skapa en attraktiv gymnasielinje som bidrar till ett rekryteringsunderlag till samhällsviktiga yrken som polis, brandkår, ambulans och försvarsmakt.

Dessutom kan området som nu är tänkt för en brandstation vid sjukhuset i stället användas till framtida bostäder, en ny stadsdel kan ta form runt den framtida idrottsanläggningen och den stora arbetsplatsen sjukhuset. Sundsvall skulle också skapa en attraktiv stadsdel med närhet till natur, idrottsanläggning, utbyggd kollektivtrafik, närhet till skolor och en stor arbetsplats.

Nu säger säkert många att denna fråga redan är utredd. Men så är inte fallet. Trafikverkets utredning om ny dragning av E14 har inte till fullo tagits med i utredningen om ny brandstation. Trafikverkets förslag, N2 med en trafikplats på Råstaberget skulle bidra till att alla stadsdelar i Sundsvall–Timrå skulle kunna nås inom rimlig tid och möjliggöra byggnationen av en gemensam brandstation på Råstaberget.

Trafikverket har ännu inte beslutat om ny E14-dragning. Genom att kommunen förordar N2 skulle det räcka med en större gemensam station på Råstaberget. Detta skulle vara kostnadseffektivt i flera avseenden dels vid byggnationen men också vid drift och inköp av fordon och annan utrustning.

Besparingen måste handla om hundratals miljoner kronor. För dessa sparade pengar kan Sundsvalls kommun bygga en idrottshall eller något annat på den långa listan.

Timrå kommun får bättre finansiering till sin nya simhall och kan förverkliga idén om ny förskola i Söråker.

Låt inte stolthet gå före kommunernas budget - vi måste se möjligheten att samverka.

"Kent"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel