Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Policy mot övervikt behövs i Region Västernorrland – men det är lättare att ge sig på rökarna...

Angående Region Västernorrlands tobakspolicy.

 Jag måste få uttrycka min åsikt om att detta beslut sticker ut. Det luktar lite överförmynderi av Region Västernorrland till sina anställda, som är vuxna människor. Det kommer väl sannolikt inte att innebära att alla medarbetare blir rökfria.

Det finns mycket annat man kan införa diverse policy för. Att all personal ska kunna göra sig korrekt förstådda samt att förstå vad patienterna säger, till exempel. Det borde väl ändå vara en självklarhet.

Vidare kan jag tycka att det är otillfredsställande att så stor del är överviktiga. Det blir lite märkligt att försöka ta till sig information om ett sunt leverne, rätt mat och motion, vid hjärtsjukdom, till exempel, när den förmedlas av någon som uppenbarligen inte alls lever som den lär.

Tveklöst förkortas livet och ger kostsamma följdsjukdomar vid övervikt/fetma. Inte osannolikt att någon typ av viktpolicy skulle vara av större vinst för regionen. Det ena behöver för övrigt inte utesluta det andra, så varför inte lyfta dessa frågor också?

Det försvarar inte rökning alls men det finns i ärlighetens namn mycket annat att titta närmare på. Men rökare är nog lättare att ge sig på och ha synpunkter om.

Vissa saker är heliga och dem pratar vi inte om.

Icke rökande patient

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel