Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiken är som en scen ur Fawlty Towers – förankring i verkligheten behövs

Medborgare, vi måste kasta av oss oket. Det tunga ok som politikerskrået utgör.

Egentligen är det helt fel att använda ”skrå” som beteckning. Skrå var ju för länge sedan olika grupper av hantverkare. Men politiken har ju också blivit ett hantverkeri. Ett hantverkeri som tyvärr inte präglas av samma samhällsinsats som de ursprungliga utförarna stod för.

Ett ok blir det dock när man ohejdat, för vem kan begränsa dem, utökar sina kadrar? Politiken är en växande cancersvulst som vi ännu inte hittat något verksamt botemedel för. Det mesta liknar showen ”Fawlty Towers” eller ”Vem tar vem?”.

Naturligtvis behöver politiken ”folkstyret” representanter och företrädare. Men borde inte dessa vara sådana som har en rejäl förankring i verkligheten? Det borde vara sådana som på morgonen går, eller har gått, till jobbet på verkstäder, fabriker, handel, service, kontor, institutioner eller annan producerande verksamhet. Eller sådana som är entreprenörer och företagare eller investerare.

Om jag hade varit 20 år yngre skulle jag definitivt tagit initiativ till att bilda ett nytt parti.

För övrigt skulle det vara mycket intressant om någon kunde göra en sammanställning över den totala summan av politiska arvoden, löne- och kringkostnaden under ett år i vårt land. Då kunde vi medborgare och skattebetalare få en uppfattning om hur denna kostnad står i relation till andra samhällskostnader.

Om denna propå skulle ställas till politikerna kunde det kanske bli ett utrednings-(fördröjnings-)uppdrag. Men hur ska vi medborgare och skattebetalare kunna åstadkomma en ”snabbutredning”?

Om jag hade varit 20 år yngre skulle jag definitivt tagit initiativ till att bilda ett nytt parti, AP (Alternativ politik). Men det kanske bildas av en annan initiativtagare någon annan gång. I så fall önskar jag lycka till!

Rune Östberg, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel