Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiken bör inte detaljstyra allt – kunskap och kompetens finns ute i samhället

Jag har återkommande hävdat att politiken behöver få en renässans. Det är verkligen beklagligt hur politikerna (yrkespolitikerna) har lyckats med att förmera sin betydelse. Dock måste det stå klart för var och en av oss väljare, att vi kan klara oss utan politiker, men politikerna kan aldrig klara sig utan oss.

För att kunna göra sig gällande i en konkurrensutsatt verklighet måste vi vanliga människor skaffa en utbildning och bygga ett cv. Detta är tydligen helt främmande för dem som satsar på politiken som födkrok. Här gäller det att hitta rätt ungdomsförening, bygga kontaktnät och anpassa sig till ett partis ideologi. Sedan är troligen framtiden utstakad. Därefter gäller det att förklara för dem som man anser inte förstå, att man förstår bättre än man egentligen gör.

Våra politiker har ju de facto med uttaxeringsverktyget möjlighet att fördela resurser enligt politiska prioriteringar. Men inom politiken fattas en kompetens, som för verklighetens samhälle är helt avgörande, nämligen upphandlingskompetensen. Det är lätt att förstå, att för dem som aldrig har behövt ”vända på kronorna” är upphandling mer av ett nöje än ett nödvändigt ont.

Om politiken börjar förstå och inse att all kunskap och kompetens finns ute i samhället, att politiken inte är lämplig för att detaljstyra allt, då kanske man kan få ut det mesta för våra bevillningsmedel. Då blir det kanske mindre utrymme för frikostiga arvoden, och kanske större möjligheter att engagera relevant upphandlingskompetens.

Så kanske politiken ändå kan börja få en renässans.

Rune Östberg, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel