Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politikerna måste börja lyssna på väljarna – det är skälet till KD:s framgång

Nu rämnar högern, när KD är nära att bli större än Moderaterna. Alla politiska kommentatorer vill förklara det med att Ebba Busch Thor är så dynamisk.

Men hennes och partiets ökning kom när hon i valrörelsen började prata om att förstatliga sjukvården, sen har utfallet av valet gjort att partiet ökat efter det. Nu är de ett litet parti inom landsting och regioner och som ett sånt parti förlorar man lite på en sån ståndpunkt.

Men det visar också hur mycket ett större parti skulle kunna vinna med att ändra sin syn på en uppdelad sjukvård i Sverige. Man bör nog frångå sin rädsla för att sätta sina partivänner i arbetslöshet och se till helheten i hur ett politiskt parti kan svara på en rörelse inom väljarleden som ledsnat på en dåligt skött sjukvård.

KD lyssnade på det innan valet och lyfte över riksdagsspärren, hade ett större parti gjort det så hade det partiet kanske fått egen majoritet. Men problemet med politiker är att de inte tror att de är problemet. Har man inte lyckats med att få ordning på ekonomin inom landstinget/regionen på 20 år så skyller man alltid på någon annan.

Om man är politiker så borde man börja att lyssna på vanligt folk. Det räcker inte att köra lite frågor om vad väljarna tycker är viktigt.

Varför inte gå ned på djupet, vad tycker folk om vård, ordning, invandring, etcetera? Nu blir det mer som att bättre vård vill alla ha, men hur då?

KD har tänkt till, och läst in lite mer i sin analys än vad andra partier gjort, de andra har varit nöjda med sin sits och inte brytt sig om att riktigt lyssna på sina väljare.

Där finns ju också orsaken till varför SD kunnat bli så stort, en maktlöshet för att politikerna inte lyssnar på och förstår vanligt folk och deras vardag.

"Hjalmar B"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel