Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politikerna måste rätta mun efter matsäcken

Stefan Löfvens (S) vision om ett "starkare samhälle" är det största hotet mot vår välfärd. Med detta menar han egentligen bara att stärka politikerrollen. Hotet mot välfärden är att politiken och politiker inte förstår att vi medborgare har en gemensam ekonomi. Politiker, eller politiska broilers, tror att olika politikområden har olika politiska förutsättningar. Vi som värnar om familjeekonomi eller företagsekonomi begriper att vi har vissa förutsättningar för att överleva.

Vi familjer eller företagare inser att vi måste anpassa oss efter våra ekonomiska förutsättningar. Vi kan aldrig säga att; tyvärr är pengarna slut på matkontot, men på kontot för kläder är det inga problem. Vi kan inte heller säga att kontot för bostadskostnader är slut men kontot för multimedia har utrymme för nya investeringar. En företagare förstår minsann också att rätta "mun efter mat-säcken".

Flagranta exempel saknas inte i Sundsvall. Att anlägga en logistikpark i Petersvik för enorma miljonbelopp går bra, men att behålla skolor för barn i sin trygga närmiljö finns det inte pengar till. Att lägga ner enorma belopp på att förstöra en fungerande infrastruktur är helt ok, men att människor på äldreboende för tillgång till en lokaltidning finns det inte ekonomiska resurser till.

Vi svenskar, gamla som nya, måste tillsammans ta tillbaka kraften och initiativet från ”politikerskrået”. Visst behöver vi politiker och politiska företrädare. Men vi behöver framförallt sådana som förstår att de förvaltar, inte tar över våra förutsättningar för välfärd.

Rune Östberg, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel