Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska gåtor i Sundsvall – det verkar handla om ren cynism

Du förstår dig inte på politik, sa en politiker jag känner till mig härförleden. Ibland blir dock obegripligheten inom de ledande politiska kretsarna i Sundsvall svårare att förstå sig på än annars.

Ett intressant exempel för ett par veckor sedan var när man från ett enigt fullmäktigemöte (lett av Peder Björk) beslutade att INTE bevilja Anders Hedenius ansvarsfrihet i sin roll som ordförande för Näringslivsbolaget efter det senaste årets turbulens.

I en artikel i Sundsvalls Tidning nästa dag tillkännagav dock kommunalrådet Peder Björk att han har ”fullt förtroende” för Anders Hedenius (!).

För mig kan inte begreppet politisk schizofreni beskrivas tydligare. Eller ren vänskapskorruption.

Jag som trodde att "ha förtroende för" också betydde att man "litade på" vederbörande persons oförvitlighet eller något liknande – och just därför gav hen ansvarsfrihet. Eller hade extra god faktakoll? Varför redovisar man då inte det?

Möjligen är det just här jag inte förstår politik.

En annan fråga dyker plötsligt upp som jag har lika svårt att förstå och den gäller den olycksaliga Petersviksterminalen. Bekymrade ekonomer på kommunens helägda bolag Stadsbacken förklarade med allvarliga miner att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få kalkylerna när det gäller godsterminalprojektet att gå ihop. Hur man än försökte fick man det inte att stämma när hela projektet skulle gå ihop sig och när det skulle innebära någon avkastning för kommunen! 2050? 2060? 70?

Ett högriskprojekt klassade ekonomerna det – och ändå kan man misstänka att teknokrater och räknenissar på kommunen gärna vill redovisa projektet till en mindre kostnad för utsikten att själva få vara inblandade i ett sådant prestigeprojekt!

Ändå har de flesta av stadens politiker utan att tveka omfamnat detta "högriskprojekt", för att där "gambla" med kommuninnevånarnas pengar. Ett projekt som kommer att belasta kommunens ekonomi med minst 786 miljoner – förmodligen över en miljard – under kommande år och i ett läge då kommunens ekonomi är allt annat än solid!

Samtidigt sitter kommunens politiker och överväger att skära ner kulturskolans anslag med 10 (!) miljoner, vilket skulle betyda en minskning med en tredjedel av deras anslag! Uppenbarligen för att det finns stora hål att stoppa dessa besparingar i? Det säger min hushållsekonomiska grundkurs alldeles tydligt – men att det skulle ha med politik att göra – det är naturligtvis uteslutet - eller ideologi?

Vad som däremot verkar allt mer klart är att jag inte begriper mig på politik så som den tillämpas av politiker i Sundsvall. Den verkar ju tyvärr handla om ren cynism!

Tomas Melander, regissör och tidigare teaterchef

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel