Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska korrektheten riskerar förlama svenskt debattklimat

I en enkät genomförd av Nettavisen i juni 2019, Norges största nyhetssajt, har 94 procent av läsarna svarat att de tycker att svenskt debattklimat är för politiskt korrekt. Detta i samband med en intervju med Danmarks tidigare statsminister Anders Fogh Rasmussen, där han i intervjun kallar svensk politisk korrekthet för ’’ren galenskap’’. Det citatet tåls att fundera över. Den svenska politiska korrektheten riskerar nämligen förlama svenskt debattklimat där yttrandefriheten i praktiken begränsas.

Den politiska korrektheten upprätthålls i min mening av tre faktorer; förmågan att aktivt skapa en egen bild av vad meningsmotståndarens politiska mål är, förmågan att utropa att man står för någonting som i stunden är ’’rätt’’ snarare än att genomföra handlingar som ger resultat, samt förmågan att kraftigt förenkla sina svar på problem. Dessa faktorer blir i praktiken ett fördummande av användarens politiska motståndare, där man begränsar denne till någon etikett som i regel brukar vara rasist, kvinnohatare, bakåtsträvare eller populist (i vissa fall lyckas man med konststycket att få med alla fyra).

Problematiken i att använda etiketter i situationer där det uppenbart inte är befogat, är att det urholkar värdet i benämningarna och leder till en normalisering av grövre övertramp där etiketten faktiskt tvärtom är befogad. Jag är av den uppfattningen att försök till censur och offentlig nedstängning mot ståndpunkter precis bortom den politiska mitten leder till ökad sympati hos de som befinner sig ännu längre utåt kanterna på det politiska spektrumet. Därför är politiskt korrekthet inte bara osmakligt utan även kontraproduktivt.

Vid det här laget har det undgått få att hanteringen av Sverigedemokraterna är kanske det tydligaste exemplet av hur illa politisk korrekthet fungerar. När etablerade partier, däribland mitt egna, medvetet tävlat om att ta avstånd från SD har det i min mening varit själva förutsättningen för deras tillväxtkurva. Då gick politiker, makthavare och populärkultur ihop och fördömde SD. Numera hörs dock få uppmaningar till att fördöma samma partier som i princip har drivit igenom Sverigedemokraternas migrationspolitik. Budbäraren är alltså viktigare än budskapet.

Jag oroar mig därför för utfallet i händelse av att detta slår kulmen. Det riskerar att förvandla debatten till en tankeverksamhet där enkla och ytliga lösningar får stå i centrum – som tar en låg hänsyn till den komplexa verklighet som politiken faktiskt befinner sig i. Politisk korrekthet är därför en form av populism och det faktum att Sverige brottas med det tror jag beror på två saker; antingen har vi för få problem så att vi måste skapa nya, eller så har vi så stora problem att vi måste gömma undan dem. Vad tror du?

Oskar Brusell, distriktsordförande MUF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel