Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska majoriteten i IAN: Ungdomsrådgivningens klienter kan erbjudas hjälp via våra andra verksamheter

Artikel 14 av 16
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

Replik på debattinlägg om ungdomsrådgivningen i Sundsvalls kommun.

Den 26/1 beslutade den nybildade Individ- och arbetsmarknadsnämnden (IAN) att lägga ner Ungdomsrådgivningen (UR). Bakgrunden till beslutet är att den nybildade nämnden har ett underskott på minst 60 miljoner som behöver åtgärdas.

Tidigare så har flera externa parter varit representerade vid UR men dessa externa parter har dragit sig ur samverkan.

Förslaget lades fram till politikerna i, den tidigare, Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Navi) under hösten tillsammans med en konsekvensbeskrivning som visar att det kommer att bli sämre möjligheter för förebyggande arbete samt för att få det stöd som ungdomar kan ha behov av. Samtidigt konstateras det att stödet dock kan gå att få vid andra verksamheter.

Många insändare har ställt frågan om vart de nu ska vända sig. I dagsläget så har gymnasieskolan ett ansvar för att erbjuda insatser via elevhälsan för alla som studerar på gymnasiet, i praktiken alla de som är upp till 19 år. Ungdomsmottagningen (som ibland förväxlas med Ungdomsrådgivningen) erbjuder stöd för alla upp till 23 år. De har ett brett utbud av många professioner. Studie- och yrkesvägledning finns att få via vuxenutbildningen, arbetsförmedlingen, gymnasieskolan.

För de ungdomar som lider av psykisk ohälsa så finns bland annat Drivkraftspunkten. IAN beslutade att förvaltningen skulle återkomma med ett förslag på hur vi kan möta den målgrupp (de mellan 24 och 25 år) som riskerar hamna i glappet vid en nedläggning.

Vid nämndens möte i januari beslutades även om besparingar på bland annat Vuxenutbildningen och på Arbetsmarknadsinsatser, det togs beslut om färre sommarjobb för unga, nämnden gav tilläggsuppdrag om att minska på administration och chefer samt att se över personalbemanningen inom våra boenden. Samtliga är bra verksamheter som behövs. Preventiva och utvecklande.

Det är tråkiga beslut att fatta. Vi tror dock att just ungdomsrådgivningens klienter kan erbjudas hjälp via våra andra verksamheter.

Christiane Rüdiger (V), ordförande IAN

Jonas Väst (S), vice ordförande IAN

Jan-Ola Andersson (C), ledamot IAN

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel