Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska majoriteten: Kul med toppbetyg för Sollefteå sjukhus – men BB kommer inte att öppnas igen

Förra veckan kom besked att sjukhuset i Sollefteå placerat sig i topp tre bland Sveriges mindre akutsjukhus utan BB i Dagens Medicins årliga ranking. Det gläder oss stort! Vi är övertygade om att sjukhuset i Sollefteå idag och i framtiden ska ge god vård till patienter, både inneliggande och dagpatienter.

Däremot kommer förlossningen och BB inte att öppna igen. Orsakerna är flera. En är ekonomin. Det är dyrt att bedriva kvalificerad vård med tillgång till akuta insatser för barn. Om man dessutom gör det med stafettläkare till mångdubbel kostnad är det ännu svårare. En annan orsak – och enligt oss den viktigaste – är vikten av trygg och säker vård. Vid ett mindre BB är det svårt att upprätthålla kompetensen som krävs för att kunna garantera att barnet alltid kan få rätt vård i rätt tid. Här förlitar vi oss på sjukvårdens bedömning, då de har barnets bästa för ögonen.

När andra partier lovar att de ska öppna direkt om de får makten så ser vi istället att det främsta är en jämlik vård med patientens trygghet och säkerhet i fokus.

Nu rör vi oss mot framtidens vård – nära vård. Vi vill att länets invånare ska vara delaktiga i samtalet kring hur den nära vård som utgår från patientens behov ska se ut. Genom att bli bättre på att möta befolkningens vårdbehov, jobba smartare med ny teknik och ta vara på personalens idéer kring utveckling av verksamheten är det vår övertygelse att vården i Sollefteå och i övriga länet kommer bli ännu bättre.

För oss är denna fortsatta utveckling viktigare och det väljer vi att prioritera. Den som hävdar att det bara är att öppna BB i Sollefteå igen blir svaret skyldig. Vilka andra patienter ska betala det priset? Är det äldre och multisjuka, barn och unga med psykisk ohälsa, eller cancersjuka? Alla dessa grupper vill vi förbättra för, på plats i Sollefteå. Vi väljer det framför att bedriva förlossning och BB i Sollefteå.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Hans Backlund (S), ordförande nämnden för hållbar utveckling

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen

Sara Nylund (S), vice ordförande regionstyrelsen

Per Wahlberg (M), vice ordförande nämnden för hållbar utveckling

Ingeborg Wiksten (L), ordförande vårdvalsutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel